efficient werken met business tools, maar hoe?

Efficiënt werken met de juiste business tools

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App

‘Business tools kiezen als ZZP-er is best lastig. Je hebt geen zin en tijd om je er erg in te verdiepen. Bovendien, er is zoveel keuze dat het je compleet ontmoedigt als je er aan denkt. En waarom zou je er eigenlijk tijd en energie in stoppen?

Ja natuurlijk, met één arm kan je ook een prima leven hebben.’ Deze uitspraak kwam van een zorgprofessional die van dedicated software over moest stappen naar een systeem dat in het hele ziekenhuis gebruikt werd. Dat ziekenhuisbrede systeem was voor haar het leven met één arm, terwijl ze tot dan toe altijd de beste software had voor haar vak; leven met twee armen. 

En hoe is dat in jouw ZZP business? 

Nu gaat het natuurlijk niet over het leven met een of twee armen, maar over hoe goed de software die je gebruikt past bij jouw situatie. Lees verder als je wil weten wat business tools zijn en waarom je ze wel nodig hebt.

Inhoud

Wat zijn business tools?

Business tools zijn software programma’s die je helpen je bedrijf te runnen. Dat is heel kort.

Voorbeelden van systemen, die elke ZZP-er enorm veel tijd kunnen besparen, zijn: een boekhoudsysteem, ontwerpsoftware om visuals en presentaties te maken, een afsprakenplanner en een social media planner.

Maar afhankelijk van de branche waar je in werkt zijn er nog allerlei andere mogelijkheden.

Business tools zijn dus software programma’s die het leven van de kennisondernemer aangenamer kunnen maken.

Deze tools helpen je namelijk om je business efficiënt te organiseren. Het maakt niet uit of je alles zelf doet, of dat je taken uitbesteedt. 

Waarom heb je business tools nodig?

Copy/paste werkt toch ook? Je kunt een heel eind komen met Excel, copy/paste van programma A>B en handmatig een heleboel emails schrijven, enzovoort. Maar naarmate je groeit, wil je ook je bedrijf verder professionaliseren. Niet alleen het werken met je klanten, maar ook de back-office, de bedrijfsvoering moet op rolletjes lopen. 

Met copy/paste en handmatige acties is de kans dat er zaken tussen de wal en het schip vallen en dingen misgaan best groot. Hoe groter het volume, hoe groter de kans.

Als je de juiste business tools kiest en ze vervolgens goed inricht kan een heel deel van je bedrijf zelfstandig draaien, zonder dat jij er omkijken naar hebt.

Er is overal en tool voor

En dat terwijl er ook oplossingen zijn die heel goed passen bij wat jij nodig hebt.

Tools die je ook gemakkelijk aan elkaar kan koppelen, zodat gegevens automatisch van tool A > B overgaan bijvoorbeeld.  Als ZZP-ers hebben we het geluk dat er in 2021 zoveel business tools beschikbaar zijn – ruim 8000 verschillende programma’s. Hieronder een overzicht van Martec uit 2020!!

overzicht martech landschap in 2020 engelstalig

Je kan dus altijd de juiste tool voor jouw business vinden. 

Eh.. hoe dan, vraag je je misschien af. 

Inderdaad, de beste business tools kiezen uit  zoveel aanbod is best een ding. Dus hoe je business tools kiest, is een goede vraag 😉

Business tools kiezen: van 8000 naar 5

Om een selectie te maken uit dat grote aanbod, heb je een strategie nodig.

Je hebt een paar strategieën die je kan toepassen: 

  • de ‘ezeltje prik’-strategie,
  • de ‘ik vraag het anderen’-strategie,
  • de ‘ik besteed alles uit’-strategie
  • of de slimme IT strategie. 

Ezeltje prik ken je vast nog wel. Met een blinddoek om, prik je op goed geluk de staart op een bord in de hoop dat je ongeveer op de goede plek zit. 

‘Ik vraag het anderen’ lijkt slim. Je hoeft zelf immers niet meer alles uit te zoeken.  De adder onder het gras is dat niet iedereen hetzelfde bedrijf heeft en niet dezelfde ambities heeft als jij. Het kan zomaar zijn dat hun keuze niet bij jou past. Vaak blijkt het een desinvestering. Je besteedt namelijk wel tijd aan de implementatie en het abonnement en werkt een tijd met suboptimale oplossingen. Dat kost geld. En levert frustratie op.

En alles uitbesteden lijkt ideaal, toch? Hoe fijn is het om zelf niets meer te hoeven doen. Maar vergis je niet. Een team moet wel aangestuurd worden. Bovendien is het heel verstandig om zelf de tools te kiezen waar jouw team mee gaat werken. Zo houd je continuïteit als teamleden wisselen en niet onbelangrijk, je houdt alle content zelf in beeld. 

De slimme IT strategie helpt je om jouw toolset samen te stellen op basis van wat je nodig hebt, wat je belangrijk vindt en met een blik op de toekomst. Wil jij ook de beste toolset voor jouw bedrijf in huis halen om rustig verder te kunnen bouwen aan je business?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste tools?

Plan een persoonlijk gesprek om te bespreken hoe jij van 8000 naar een stuk of 5 tools kan gaan. Business tools kiezen is mijn expertise en ik help je graag.

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App