features image groene nederlandse webhosting

In 2021 is groene Nederlandse webhosting een must

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App

Groene en Nederlandse webhosting een must? Hoezo?
Het lijkt een tegenstelling in zichzelf, groene webhosting. Het is immers niet mogelijk om zonder stroom je website of je device te laten draaien. Maar je kan wel je best doen om bedrijven te selecteren die in elk geval bewust bezig zijn met verduurzamen, energiebesparen en innovatieve oplossingen om het energieverbruik terug te dringen.

Daarnaast is de locatie van je data enorm relevant in het kader van privacy en databeveiliging. 

Bestaat groene Nederlandse webhosting?

En het mooie is, als je groene -of duurzame – webhosting belangrijk vind en je wil ook nog zeker weten dat jouw data in Nederland staan (en blijven) heb je aardig wat keus. 

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar je website consumeert aardig wat stroom. 

Niet duurzaam

Mensen die jouw website bezoeken doen dat natuurlijk allemaal via hun eigen devices. En die willen ze graag opgeladen houden. Maar goed, daar kan jij verder niets aan doen. 

Die website staat ergens, je huurt een plekje op een server in een datacentrum. En dat doe je via een webhostingpartij. Deze hostingpartij huurt meerdere servers in een of meer datacentra of datacenters en verdeelt de ruimte op de servers onder hun klanten.  

Zo heeft niet iedereen een eigen server nodig.

Superhandig en een stuk goedkoper. 

Maar wat betekent het eigenlijk voor het milieu en de beveiliging en privacy van data? In dit artikel lees je wat groene hosting is, welke providers groen zijn en of je je moet bekommeren om privacy en databeveiliging van je website.

Inhoud

Waarom zou je groene webhosting kiezen?

landscape

Een server verbruikt veel meer stroom dan jouw laptop of telefoon. En er staan enorm veel servers in een ruimte, waardoor de ruimte ook weer gekoeld moet worden.

De beveiliging is natuurlijk ook belangrijk, dus er draait allerlei extra software op die servers om die te garanderen. En de elektronische middelen om de fysieke beveiliging van deuren en servers te regelen vragen ook stroom.

Kortom, een datacentrum (of datacenter) verbruikt nogal wat stroom. 

Daarom is het voor zo’n datacentrum de moeite waard om op groene stroom over te stappen. En daarnaast allerlei andere maatregelen te treffen om efficient om te gaan met energie. 
In Nederland kiezen steeds meer datacentra voor groene stroom en duurzaam ondernemen. 

Een webhosting partij heeft de keuze voor een groen of minder groen datacenter.
En met de keuze voor groene webhosting laat je natuurlijk zien dat je ook je steentje bijdraagt aan het tegengaan van klimaatveranderingen. 

foto serverruimte

Hoe weet je of een webhostingpartij gebruik maakt van groene stroom?

Het is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. 

Aan de ene kant is er de webhost zelf.  Sommige webhostingpartijen geven aan dat zij zelf veel doen aan duurzaamheid: CO2 neutraal kantoor, zelf groene stroom op kantoor, tweede hands kantoormeubels, Fair-trade hagelslag en andere zaken.

Aan de andere kant maakt een webhost gebruik van een of meer datacenters. Afhankelijk van de webhost is op de website gemakkelijk te vinden bij welk datacenter zij de servers hosten.

En dan is er nog het datacenter zelf. Een aantal heeft duurzaamheid – wat verder gaat dan alleen groene stroom – een prominente plaats op hun website gegeven. Andere centers zijn wat minder transparant. 

Duidelijk is wel dat het datacenter de grootste stroomverbruiker is. Het verbruik van een webhost zelf – het kantoor en de mensen – valt daarbij in het niet. 

Niet alle datacenters zijn even transparant over de herkomst van hun stroom. Maar duurzaamheid is als thema op vrijwel elke website terug te vinden. 

Naast groene stroom noemen bedrijven het terugleveren van warmte voor verwarming van huizen of bedrijven of energiezuinige koelsystemen als inzet voor hun bijdrage aan een duurzamere wereld. PUE (Power User Effectiveness) is een maat voor hoe effectief energie gebruikt wordt. Een PUE van 2 betekent dat het datacenter 2 keer meer energie nodig heeft dan wat nodig is voor de klanten. Het streven is om dit zo laag mogelijk brengen.

Welke datacenters in Nederland zijn groen?

Ik heb Nederlandse datacenters gevonden en datacenters van buitenlandse bedrijven die in Nederland staan.

Groene Nederlandse datacenters

De volgende Nederlandse datacenters zijn groen (in elk geval volgens eigen zeggen):

Windmolen Windenergie

Groene Amerikaanse datacenters

De volgende Amerikaanse bedrijven met datacentra in Nederland draaien op groene stroom:

Buitenlands, niet Amerikaans datacenter

En dan is er nog een Europees Aziatisch-Pacific bedrijf

groene energie zonnepanelen

Waar staan datacenters in Nederland?

Op verschillende plekken in Nederland staan datacentra waar allerlei bedrijven gebruik van maken. Er zijn verschillende hubs: Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Twente, other en Internationaal.

Op de site van de Nederlandse datacenters vind je een totaaloverzicht.

In Amsterdam is de grootste concentratie van datacentra te vinden.

Waarom zou je kiezen voor Nederlandse webhosting?

In de zomer van 2020 oordeelde het Europese hof dat het Privacy Shield niet voldoende waarborg gaf dat data van Europese burgers niet door de Amerikaanse overheid opgevraagd zouden worden. 

Amerikaanse bedrijven kunnen verplicht worden om inzicht te geven in data, ook als die fysiek op een locatie buiten de VS staat.

nederland

Dat betekent ook dat websites die gehost worden op servers in Nederland bij een Amerikaans datacenter niet gegarandeerd veilig staan.

En bedenk dat je website persoonsgegevens van klanten kan bevatten als je een webshop of online academie hebt. Maar ook je mailverkeer gaat via je website-host, tenzij je van gmail gebruik maakt. Maar het is inmiddels algemeen bekend dat Google wat privacy en beveiliging natuurlijk zeker niet de beste optie is 🙂

Het wil niet zeggen dat alle data zomaar te pas en te onpas de oceaan over gestuurd wordt, maar garanties dat het niet gebeurt krijg je ook niet.

Dit is wat de vereniging van Nederlandse datacenters erover vermeldt op de website: https://www.dutchdatacenters.nl/nieuws/privacy-shield-datacenters/

Zelf heb ik al lang een hostingpartij die gebruik maakt van volledig Nederlandse datacenters. Als dat niet zo was, zou ik zeker overwegen om over te stappen naar webhosting die volledig Nederlands is.

Welke webhosting partijen zijn Nederlands en groen?

Een kleine disclaimer is op zijn plaats. Allereerst is dit geen uitputtend overzicht. En omdat ik niet met 100% zekerheid heb kunnen vaststellen of de stroom die door de draden komt ook echt groen is, baseer ik mijn oordeel op de beschikbare info. Met de intenties die ik lees, de openheid die ze geven en de aandacht voor duurzaamheid geven de volgende hostingbedrijven wat mij betreft een sticker: Groen & Nederlands. 

In alfabetische volgorde:

  • Antagonist
  • Greenhost
  • iXL Hosting
  • Natuurlijk hosting
  • Nethosting
  • Vimexx
  • YourHosting

Antagonist 

Antagonist is een hosting provider die goed aangeschreven staat. (https://hostingvergelijker.nl/hosting-providers/antagonist/). Het fijne is dat je de keus hebt uit verschillende pakketten voor 1 of meer websites. En ze bieden speciale WordPresshosting. 

En hun ‘groen zijn’ is uitgelegd in een blog:  https://www.antagonist.nl/blog/groene-hosting/ 

Datacenter Antagonist

Datacenters waar de servers staan zijn Previder en Equinix. 

Greenhost

De naam is engels, maar het bedrijf Greenhost is Nederlands. Naast duurzaam staat privacy hoog in het vaandel. Het kantoor is CO2 neutraal, werknemers komen zo veel mogelijk op de fiets en kantoormeubilair is tweedehands of duurzaam geproduceerd. Lees hier over de filosofie van Greenhost: https://greenhost.nl/sustainable/energy 

De webhostingpakketten zijn voor 1 website. Ook hier heb je voor meer websites meerdere pakketten nodig. 

Datacenter Greenhost

Greenhost maakt gebruik van Iron Mountain’s datacenter in Amsterdam.

iXL hosting

iXL hosting is al jaren mijn hostingprovider, tot volle tevredenheid. 

Maar ik ben niet de enige: https://hostingvergelijker.nl/hosting-providers/ixl-hosting-b-v/ 

Ook hier heb je de keuze uit verschillende pakketten, waarbij je meerdere websites kan hosten binnen een pakket. En ook iXL hosting biedt speciale WordPresshosting. Prijstechnisch is iXL hosting interessant.

Datacenter iXL hosting

BIT is het datacenter voor alle websites, Nedzone en Evoswitch worden voor allerlei andere processen ingezet. Uitgebreidere info over de infrastructuur vind je op deze pagina: https://www.ixlhosting.nl/infrastructuur.

Check hier het review van iXL hosting (inclusief video).

Natuurlijk Hosting

De hele website van natuurlijk hosting is groen.
Het is hun handelsmerk. Ze doen veel meer dan alleen groene stroom, planten bomen, komen zoveel mogelijk op de fiets en eten Fair trade producten bijvoorbeeld. 

Ze bieden twee opties wat betreft webhosting. 

Je kan 1 website hosten en je kan gebruik maken van de gratis verhuisservice. 

Over hun ‘groen zijn’ lees je hier meer: https://natuurlijkhosting.nl/duurzaamheid. 

Datacenter Natuurlijk Hosting

Natuurlijk hosting maakt gebruik van 2 datacenters in Nederland: Bit en Global Switch

Nethosting

Bij Nethosting ligt de focus op hosting voor het MKB, maar als ZZP-er kan je er ook prima terecht. 

Groen vinden zij belangrijk en de hele website is groen 🙂
Check hier hun groene label: https://www.nethosting.nl/nederlandse-hosting/groene-hosting/

Ook Nethosting biedt zowel ‘gewone’ webhosting als WordPresshosting.
Het pakket dat je kiest is in principe voor 1 website.
Wil je meerdere sites? Dan heb je meerdere pakketten nodig. 

Datacenter Nethosting

Nethosting maakt gebruik van het datacenter van Evoswitch in Haarlem.

Vimexx

Vimexx is een Nederlandse provider met hosting voor WordPress, Joomla en Drupal. Groen en duurzaam hebben ze hoog in het vaandel: https://www.vimexx.nl/info/over-ons

Hun pakketten zijn interessant, omdat je geleidelijk kan opschalen in pakket en prijs van Start tot Extreme. Daarnaast biedt Vimexx vanaf het Plus-pakket het eerste jaar een gratis .nl domeinnaam en gratis verhuisservice. Verder kan je meerdere domeinen hosten binnen een pakket.

Sinds kort host ik een van mijn sites bij Vimexx. En dat bevalt wel. Het enige dat me stoort is dat in de inlogomgeving en de DirectAdmin, overal Enorme knoppen staan om te upgraden. Beetje te, vind ik zelf.

Datacenter Vimexx

BIT is bewust gekozen, vanwege de focus op duurzaamheid. 

Yourhosting 

Ook Yourhosting heeft een Engelse naam, maar het is een Nederlands bedrijf. Je hebt de keuze voor een pakket met 1 website of kies voor een uitgebreider pakket met meerdere websites. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen webhosting en WordPresshosting. Het uitgangspunt is – zo lijkt het – dat je als klant een WordPress website hebt of maakt.

Voor Yourhosting is duurzaam meer dan alleen groene stroom. Lees er meer over op hun site: https://www.yourhosting.nl/over-ons/groene-hosting/

Datacenter Yourhosting

Yourhosting maakt gebruik van twee datacenters in Nederland van buitenlandse bedrijven, namelijk Equinix en Global Switch.

Is er een hostingprovider die 100% groen en 100% Nederlands is?

Dat zijn iXL Hosting en Vimexx, waarbij Vimexx als bedrijf explicieter staat voor duurzaamheid dan iXL hosting. 

Overstappen een hoop gedoe?

Als je website nu bij een hostingprovider staat die niet groen en Nederlands is en je wil overstappen, wat dan?

Een website verhuizen klinkt als een heleboel gedoe.
Iets dat je eigenlijk liever niet doet.

En laten we eerlijk zijn, het is ook niet iets om elk jaar weer eens even te doen. 

Het goede nieuws is dat de meeste providers je website voor je willen verhuizen tegen een kleine vergoeding. Bij Natuurlijk hosting is het zelfs inbegrepen in het pakket. Vimexx biedt de verhuisservice vanaf het Pluspakket. 

Je kan het ook prima zelf doen.
Het is op zich niet echt heel ingewikkeld. 

Maar je moet er even de tijd voor nemen.

Conclusie groene & Nederlandse webhosting

Vimexx is zeker duurzaam en bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast hosten ze in Nederland en zijn heel betaalbaar voor WordPress hosting.

iXL Hosting is wat minder uitgesproken, maar wel groen en Nederlands en biedt betaalbare WordPress hosting. 

Natuurlijkhosting en Greenhost zijn als bedrijf zelf het meest bezig met duurzaamheid. Hun datacenters zijn niet Nederlands.

Ben benieuwd naar jouw overwegingen bij het kiezen van webhosting. En als je nog een groene & Nederlandse webhosting partij kent, lees ik dat ook graag.

Deel het hieronder in de comments.

Handig overzicht

Interesse in andere krachtige tools om efficiënter en effectiever te ondernemen? Lees mijn uitgebreide artikel over efficiënter en effectiever ondernemen.

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App