WooCommerce

Nieuw in WooCommerce: help de beste gratis webshop verbeteren

WooCommerce plugin verbeteren?

Jij kan helpen om de beste gratis webshop plugin voor WordPress, WooCommerce, verder te verbeteren.

Wist je dat al?

Net als andere software wordt de Woocommerce plugin continu onderhouden en verder ontwikkeld. Als gebruiker wil je dat je software programma

  • veilig is om te gebruiken
  • betrouwbaar is en niet uitvalt
  • nieuwe functies die handig zijn
  • verbeteringen die aansluiten bij jouw behoefte
  • enzovoort

Voor een webshop geldt dat nog sterker. Jij slaat immers gegevens op van jouw klanten en je gebruikt je webshop om producten of diensten te verkopen. Uitval, datalekken of andere ellende kan je niet gebruiken.

WooCommerce is een flexibele, uitgebreide en gratis webshop plugin voor WordPress. Software met heel veel mogelijkheden in de basisversie en met allerlei betaalde add-ons.

Met enige regelmaat komen er nieuwe opties

Dit is er ook zo een.

Tot voor kort kon WooCommerce niet over gegevens van de WooCommerce webshops beschikken om hun plugin te verbeteren.

Plugins die op WordPress worden aangeboden, mogen namelijk niet zomaar gegevens verzamelen over hoe hun plugin gebruikt wordt. Dit geldt ook voor ingerichte WooCommerce webshops die over de hele wereld gebruikt worden.

Het gevolg is dat WooCommerce geen idee heeft – vanuit haar eigen data – hoeveel webshops met WooCommerce gebouwd zijn en hoe ze opgebouwd zijn, hoe veel of weinig bepaalde functies gebruikt zijn en hoe goed ze werken.  

Maar dat is nu anders.

Sinds WooCommerce 2.3 kan je WooCommerce toestaan om het gebruik van jouw webshop te volgen. Het doel is om de WooCommerce plugin verder te verbeteren en de impact van bepaalde issues beter te kunnen inschatten. Er is een lijst van gegevens die WooCommerce van je shop wil verzamelen, zoals het totaal aantal producten, klanten en orders en de url van je webshop. Daarnaast nog een aantal technische gegevens, zoals je WordPress versie en de database.

Waarom zou je dit nu aan of juist niet aan zetten?

WooCommerce geeft duidelijk aan in dit artikel welke data verzameld wordt. Het doel is om hun product te verbeteren en te monitoren of problemen optreden. Dat kan in jouw belang zijn. Zeker als je afhankelijk bent van jouw WooCommerce webshop op je WordPress site.

Belangrijk om te weten: Er wordt geen persoonlijke data van jou of je klanten geanalyseerd, opgehaald of bewaard.

Kan ik het ook stopzetten, dat delen van data met WooCommerce?

Ja, dat kan. Het is heel gemakkelijk. Je zet een vinkje en het is geregeld.

Hoe werkt dat dan?

Een vinkje aan of uit zetten?

Zoals aangegeven kan sinds versie 3.2 tracking data vanuit jouw webshop verstuurd worden. Je kan dit uit zetten op de volgende manier:

Ga naar de WooCommerce > System Status > Tools tab en klik op de [Reset]-knop.

Vanaf versie 3.6 (beschikbaar vanaf half april), werkt het iets anders. Ga dan naar WooCommerce > Settings > Accounts and Privacy en zet het vinkje uit in de Enable Tracking checkbox.

Hieronder zie je hoe het eruit ziet vanaf versie 3.6.

WooCommerce-3.6-Usage-Tracking1

Wat doe jij?

Ik wist dit niet, maar nu zet ik de optie aan. Dat zal ik ook in mijn Privacy statement vermelden.

En jij?

Deel jij gebruiksdata voor het verbeteren van de WooCommerce webshop plugin? Waarom wel of niet? Laat het weten in de comments.