Groene en Nederlandse webhosting een must? Hoezo?
Het lijkt een tegenstelling in zichzelf, groene webhosting. Het is immers niet mogelijk om zonder stroom je website of je device te laten draaien. Maar je kan wel je best doen om bedrijven te selecteren die in elk geval bewust bezig zijn met verduurzamen, energiebesparen en innovatieve oplossingen om het energieverbruik terug te dringen.
Daarnaast is de locatie van je data enorm relevant in het kader van privacy en databeveiliging.
Bestaat groene Nederlandse webhosting?
En het mooie is, als je groene -of duurzame – webhosting belangrijk vind en je wil ook nog zeker weten dat jouw data in Nederland staan (en blijven) heb je aardig wat keus.
Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar je website consumeert aardig wat stroom.
Niet duurzaam
Mensen die jouw website bezoeken doen dat natuurlijk allemaal via hun eigen devices. En die willen ze graag opgeladen houden. Maar goed, daar kan jij verder niets aan doen.
Die website staat ergens, je huurt een plekje op een server in een datacentrum. En dat doe je via een webhostingpartij. Deze hostingpartij huurt meerdere servers in een of meer datacentra of datacenters en verdeelt de ruimte op de servers onder hun klanten.
Zo heeft niet iedereen een eigen server nodig.
Superhandig en een stuk goedkoper.
Maar wat betekent het eigenlijk voor het milieu en de beveiliging en privacy van data? In dit artikel lees je wat groene hosting is, welke providers groen zijn en of je je moet bekommeren om privacy en databeveiliging van je website.
Waarom zou je groene webhosting kiezen?
Een server verbruikt veel meer stroom dan jouw laptop of telefoon. En er staan enorm veel servers in een ruimte, waardoor de ruimte ook weer gekoeld moet worden.
De beveiliging is natuurlijk ook belangrijk, dus er draait allerlei extra software op die servers om die te garanderen. En de elektronische middelen om de fysieke beveiliging van deuren en servers te regelen vragen ook stroom.
Kortom, een datacentrum (of datacenter) verbruikt nogal wat stroom.
Daarom is het voor zo’n datacentrum de moeite waard om op groene stroom over te stappen. En daarnaast allerlei andere maatregelen te treffen om efficient om te gaan met energie.
In Nederland kiezen steeds meer datacentra voor groene stroom en duurzaam ondernemen.
Een webhosting partij heeft de keuze voor een groen of minder groen datacenter.
En met de keuze voor groene webhosting laat je natuurlijk zien dat je ook je steentje bijdraagt aan het tegengaan van klimaatveranderingen.
Hoe weet je of een webhostingpartij gebruik maakt van groene stroom?
Het is niet altijd gemakkelijk te achterhalen.
Onbeperkt toegang tot alle artikelen
Een account aanmaken is nu (nog) gratis. Schrijf elk moment uit.