Online meetings kunnen mega saai zijn. En vermoeiend. Online workshops zijn vaak heel ingewikkeld, niet te managen voor één persoon. Je bent continue aan het schakelen tussen schermen, omdat je je team of de tool ‘kwijt’ bent. Gelukkig is er videoconferencing software die elke online meeting, online workshop en gewoon online samenwerken een stuk leuker maakt. De ‘new kid on the block’ is Butter.us. Hoe Butter.us dat voor elkaar krijgt? Dat lees je in dit reviewartikel.
Butter: Video conferencing opnieuw uitgevonden
Een beetje rare naam misschien, Butter.us, maar het is echt videoconferencing 3.0. Sinds Corona is echt wel iedereen bekend met online meetings en online samenwerken. Afdelingen en teams werken niet meer standaard op een vaste locatie. Remote werken is heel normaal of je nu vanuit thuis of vanuit flexwerkplekken werkt. Het is zeker niet meer voorbehouden aan digital nomads. Maar je hebt zelf ook vast ervaren dat het nogal een gedoe is om samen te werken met allerlei app
Waarom zou je een alternatief zoeken voor MS Teams of Zoom?
Goede vraag. Het zijn tenslotte heel veel gebruikte tools in de wereld. Maar MS Teams en in mindere mate Zoom zijn niet echt doorontwikkeld in de afgelopen jaren, niet vernieuwd.
De behoefte om meer samen te werken in plaats van alleen online vergaderen, hebben deze bedrijven echt wel gezien. De basis is online praten met elkaar en daar is de optie om apps te koppelen aan toegevoegd, maar die zijn niet echt geÏntegreerd.
Je kent ongetwijfeld het goochelen met allerlei schermen en schakelen tussen apps. En eerlijk? Veel mensen weten niet beter, omdat hun bedrijf of organisatie Microsoft producten aanbiedt en die gebruik je dan. Maar als je iets anders wil, iets beters, een verademing ten opzichte van MS Teams of Zoom. Dan is Butter voor jou.
👩🏻💻 Voor wie is Butter geschikt?
Iedereen die graag interactie heeft tijdens een online meeting of andere online sessies.
Ik kan me voorstellen dat online trainers, teams die brainstormsessies houden, creatieve en innovatieve sessies lenen zich heel goed voor Butter.
Eigenlijk zou elk team dat interactie wil vergroten tijdens online meetings Butter moeten proberen.
Wat maakt Butter anders dan Zoom, Google Meet of MS Teams?
Butter.us startte tijdens de Corona crisis in 2020, door een Deens bedrijf.
De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar alles wat het werken met de dan gebruikelijke videoconferencing tools, zoals Zoom of MS Teams, zo saai maakt. En daaruit is software ontstaan die juist online samenwerken, brainstormen en vergaderen tot een feestje maakt door het echt te ondersteunen.
Butter dus.
🤹🏻♀️ Hoe kan een online meeting leuker worden met Butter?
Je vraagt je misschien af, hoe is Butter.us dan anders? Online vergaderen of brainstormen is zo saai als je het zelf maakt, toch? Nou, dat is niet helemaal waar.
Butter heeft een heel aantal mogelijkheden die het online samenwerken, je online meeting of workshop als vanzelf veel aantrekkelijker maken.
En als iets leuker is om te doen, kan het resultaat alleen maar beter worden.
👍 De 10 pluspunten van Butter.us:
#1 Het design van de schermen
Alle schermen zien er vriendelijk uit. Je kan als admin van alles instellen, maar de basis layout is al vriendelijk. In plaats van saai zwart, maak je de achtergrond blauw, rood of een andere kleur of je gebruikt een afbeelding.
#2 Playlists met je favoriete muziek
Zowel in de wachtkamer als in de sessies kan je gebruik maken van allerlei playlists, heb je rust nodig kies je rustige muziek, heeft de groep een boost nodig kies je voor upbeat muziek.
Kies uit bestaande playlists of maak je eigen lijsten. Supersimpel. En als je wil, sla je de lijst op in jouw bibliotheek voor later gebruik.
#3 Agenda inrichten & opslaan
Dit vind ik echt een topper. Je online meeting ondersteunen met een agenda is zo handig!
Een agenda verdeel je in blokken en je kan ervoor kiezen om blokken te delen met deelnemers of niet. Als je dat doet, is er een timer die laat zien hoe ver je in de planning bent.
Bovendien kan je interactieve tools toevoegen aan een blok, zodat je die op het juiste moment bij de hand hebt.
En het allermooiste is dat je deze agenda kan opslaan als template, zodat je je de agenda voor een peridieke online meeting gewoon kan hergebruiken. En last but not least, je kan je opname laten starten met het openen van je agenda.
#4 Gasten hoeven geen app te installeren
Eén van de grootste plussen wat mij betreft. Het is heel gastvrij als gasten gewoon op de link klikken en kunnen deelnemen. Zeker als je vaak gasten uitnodigt in je online meeting of workshop: zij hoeven geen app te downloaden zoals bij MS Teams, Zoom of Google meet. Nope. Ze klikken op de link en komen in de wachtkamer. Alleen de presentatoren hebben een Butter app nodig.
#5 Alles in één scherm – geen geschakel
Hoe ze het voor elkaar krijgen snap ik soms niet, maar alle open onderdelen worden georganiseerd in één scherm. Dus de chat, een presentatie, de agenda en de thumbnails van de deelnemers zijn steeds in beeld.
Geen zoeken naar schermen die over of onder andere schermen liggen. Dit geldt ook voor de tools die je tjidens je online meeting of workshop wil inzetten, zoals bijvoorbeeld Miro, Google Doc of Canva als je dat wil.
#6 Interactieve modules en tools
Interactie is het sleutelwoord van Butter.
De vriendelijke interface alleen al nodigt de deelnemers aan je online meeting uit om actief deel te nemen.
Om dat nog te verbeteren zijn er diverse tools die je kan inzetten. Bijvoorbeeld interactieve polls, waarin je met je cursus klikt op bijvoorbeeld een tijdlijn of een plaatje wat het beste bij jou past op dat moment.
Geen gedoe in de chat met antwoord A, B of C. Break out rooms kan je voorzien van een takenlijst of agenda of zet een timer met (of zonder) achtergrondmuziek.
#7 Avatars voor gebruikers
Elke deelnemer aan je online vergadering, workshop of meeting kan een eigen avatar kiezen uit een hele serie leuke avatars. Net even anders en het maakt het leuker.
#8 Toolbox met tools voor interactieve online meetings
De toolbox van Butter bestaat uit playlists, polls, flashcards, slides, een whiteboard of video en nog veel meer.
Van alle tools zijn allerlei templates beschikbaar, maar je kan ook helemaal je eigen toolbox samenstellen.
En superhandig: sla jouw tools op als templates, zodat je de volgende keer nog minder werk hebt.
#9 Integratie met andere apps
Ik zei het hierboven al, je kan eenvoudig andere apps delen. En direct samenwerken in een Miro board of in een Google Spreadsheet. Zo in de app, daar hoef je Miro of Google Spreadsheets niet eens voor op te starten.
#10 Automatisch gegenereerde samenvatting en transcript
Na afloop van je sessie genereert Butter voor elke opname een samenvatting, een complete transcriptie (ook in het Nederlands), GIF thumbnails en de mogelijkheid om je opname te trimmen. De chat, reacties op tools en eventuele notities worden ook voor je bewaard bij je opname.
Heb je geen opname gemaakt? Dan worden je recaps gevuld met chats, reacties op interactieve elementen en notities. Handig bij elkaar in je Butter account.
🔒Beveiliging en privacy van Butter
In de Corona tijd bleek dat Zoom de beveiliging voor online meetings niet heel goed op orde had. Dat hadden ze weliswaar snel opgelost, maar het heeft beveiliging voor videocall software wel op de kaart gezet.
Tijdens een online meeting kunnen immers vertrouwelijke of bedrijfskritische gegevens gedeeld worden.
Butter is een Deens bedrijf. Daarmee in elk geval een Europees bedrijf, dat ook voldoet aan de GDPR regels.
Data wordt opgeslagen in Frankrijk en alle verkeer is encrypted. Wil je daar in detail induiken? Zoek dan even op Butter.us en privacy.
👎 Heeft Butter ook nadelen?
Ik heb tot dusver nog geen nadelen van Butter.us kunnen vinden. Ik heb inmiddels lange masterclasses en ook interactieve workshops gegeven in deze tool voor online meetings en samenwerken.
Misschien vind je het vervelend dat het aantal deelnemers beperkt is tot 100. (En afhankelijk van je abonnement kan je upgraden naar 200)
Voor echte interactieve online sessies is dat al best veel. Maar mogelijk is het voor jou een nadeel.
Butter.us in beeld
Het leukste is natuurlijk om te zien hoe Butter eruit ziet, hoe het je online meeting of online workshop kan ondersteunen. Ik neem je mee naar de
- Rooms
- Wachtkamer
- Butter tools
- Agenda
- Recaps
Bekijk de video of lees verder onder de video.
Rooms
Butter werkt met Rooms. In een Room kan je meerdere sessies plannen en houden. Dus als je bijvoorbeeld een online meeting of online workshop meerdere keren wil houden, houd je die netjes bij elkaar in dezelfde room. Een tweede voordeel van een Room is dat je daarin de tools kan opslaan en een vaste agenda kan aanmaken. Hierover later meer.
Wachtkamer
Uiteraard kan je je deelnemers meteen in je online meeting of workshop laten, maar de wachtkamer van Butter is te mooi om die over te slaan.
Voeg je eigen foto toe, kies een achtergrondkleur en laat de deelnemers naar een lekker muziekje luisteren. Elke deelnemer kan een avatar kiezen of een eigen foto uploaden – als ze dat willen.
Butter tools
Butter biedt zoveel mogelijkheden om een online meeting interactief te maken.
Enerzijds door leuke emojis en anderzijds door tools, zoals flashcards en polls. De flashcards kan je interactief maken, zodat deelnemers bijvoorbeeld op een schaal van eens tm oneens hun mening kunnen delen door ergens op de lijn in de flashcard te klikken.
En de polls zijn interactief, omdat deelnemers ook kunnen stemmen op de input van anderen of zelf iets kunnen intikken. De resultaten kan je als een klassiek lijstje laten zien, maar ook in de vorm van een wordcloud. Verrassend, toch?
dus er is zoveel meer dan een chat. En het mooiste is dat iedereen in beeld blijft tijdens het invullen van zo’n tool.
Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook een timer inzetten, een playlist of video afspelen. Of slides presenteren of een Google Doc, Sheet of presentatie.
Kortom, een toolbox waar je blij van wordt 😃
Agenda
De agenda is heel fijn. Je werkt je hele sessie uit in verschillende blokken. Aan elk blok kan je de tools toevoegen die je in dat blok nodig hebt. Slides, flash cards, een timer of een playlist.
Selecteer voor elk blok een eigen kleur voor het overzicht en bepaal de schermindeling. Kies een spotlight view voor een spreker bijvoorbeeld.
Je bepaalt of jouw agenda zichtbaar wordt voor de deelnemers. Als je net als ik altijd vergeet de opname te starten, laat je die automatisch starten als de agenda start. Zo handig!
Recaps
De recaps heb je in de video hierboven al kunnen bewonderen. Na afloop van je online meeting krijg je – als je tenminste een opname gemaakt hebt – een door AI gegenereerde samenvatting en een letterlijk transcript van de meeting. En beiden zijn heel behoorlijk.
Daarnaast geeft Butter je ook inzicht in de statistieken van je online meeting. Wie waren aan het woord, wanneer haakten deelnemers af, welke chatberichten zijn gedeeld en wanneer en nog een paar handige cijfers.
‘Zoom-killer!’ - Ervaringen met Butter.us
Ik vind het een fantastische tool, net als alle deelnemers die via masterclasses, online meetings of workshops in Butter hebben gewerkt. Maar ik ben niet de enige enthousiasteling.
Op ProductHunt bijvoorbeeld, krijgt Butter een 4.91 uit 5 sterren. En de reviews zijn er enthousiast.
Zoals Scott. D. Meyer die aangeeft:
“The most fun and enjoyable video tool out there. amazing for brainstorming and creativity sessions.”
En webconsultant Faida zegt:
“For me, this is a Zoom-killer! It meets every need I have for my use case in every way without the heaviness and confusion of Zoom. Almost everything is built in. No need for a lot of 3rd party add-ons, but there are very useful 3rd party integrations that make a lot of sense.”
Wat kost Butter.us?
Je kan gratis starten met Butter. Dan kan je maximaal 25 deelnemers en 5 leden in de workspace toelaten.
Groepscalls hebben een max van 45 minuten en 1-op-1 online meetings hebben geen beperking in het aantal minuten. Je kan maximaal 1 uur per maand opnemen en er is geen optie om extra opnameminuten bij te kopen.
Het Starter abonnement, van $14/mnd (prijs dec 2023) maakt online meetings met 50 deelnemers mogelijk en je krijgt 10 uur opnames en kan voor 1 $ extra uren opnametijd bijkopen.
Je historie wordt 90 dagen bewaard, denk aan chats, notities en AI gegenereerde samenvattingen. Bovendien kan je je eigen branding toevoegen en kunnen je online meetings zo lang duren als je wil. Dit geldt voor zowel videocalls in groepen als 1-op-1 online meetings.
Wil je nog meer? Kies dan voor het PRO abonnement. het aantal deelnemers is dan maximaal 200, verder geen limieten.