34 sites met gratis foto's

34 Sites met supermooie gratis afbeeldingen

Je bent ongetwijfeld, net als ik, altijd op zoek naar sites met – bij voorkeur – gratis en rechtenvrije foto’s om je blogs, social media berichten, werkboeken en andere materialen te voorzien van van mooie, passende afbeeldingen.

Wie wil dat nou niet? Gratis, rechtenvrije afbeeldingen downloaden.

In dit blog deel ik 34 websites waar je afbeeldingen kan downloaden, in de meeste gevallen zijn ze gratis en vallen ze onder de Creative Commons CCO licentie. Niet elke site heeft dezelfde selectiemogelijkheden of downloadopties. Sommige sites bieden niet alleen gratis foto’s, maar ook gratis video’s, illustraties, vectoren of PSD files.

01 Pexels

De enorme database van Pexels wordt gevuld door allerlei verschillende fotografen, die hun werk delen. Maar gratis stockfoto’s van andere websites worden ook gedeeld.

Pexels heeft als grote voordeel dat je bij elke foto de kleurcodes van de foto kan achterhalen en gemakkelijk andere foto’s met een bepaalde kleur kan filteren. Je kan de foto’s in verschillende afmetingen gratis en zonder account downloaden.

Je kan een account maken, maar het is niet noodzakelijk om de afbeeldingen te downloaden.

02 Pixabay

Superveel – meer dan 1,5 miljoen – foto’s en illustraties, vectoren in inmiddels ook video’s die je gratis en zonder account kan downloaden.

Kies uit 4 verschillende formaten voor je download. Als je een afbeelding selecteert, krijg je een aantal gerelateerde afbeeldingen gepresenteerd.

Ook bij Pixabay kan je afbeeldingen gratis downloaden zonder account. Pixabay is Engelstalig, maar je kan het instellen op Nederlands, zodat je in het Nederlands kan zoeken op trefwoorden.

03 Burst (Shopify)

Wat ik top vind aan deze site zijn de cinemagraphs. Dat zijn foto’s met een bewegend element. Lage resolutiefoto’s kan je zonder account downloaden. Om een hoge resolutiefoto te kunnen downloaden moet je een account aanmaken en dan ontvang je wekelijks nieuwe foto’s in je mailbox.

Stock foto’s die eigenlijk geen stock foto’s lijken, dat vind ik zo tof aan de foto’s op Burst.

04 Pikwizard

Pikwizard heeft een behoorlijke collectie gratis foto’s in verschillende categorieën. Log-in om je foto’s als favoriet te bewaren. Naast de stock-foto bibliotheek heeft Pikwizard ook een designwizard, waarin je – voornamelijk tegen betaling – de foto’s ook kan bewerken.

05 Photodexia

Volgens eigen zeggen biedt Photodexia meer dan 1 miljoen foto’s, images en vectors. De site is een beetje traag, maar het zijn zeker mooie foto’s.

Je hebt een gratis account nodig om te downloaden. De categorie-indeling is wat anders dan bij andere sites. De vier hoofdcategorieën van de gratis foto’s zijn: technologie, landschappen, mensen en business.

Alle foto’s vallen onder de Creative Commons CC0 licentie.

06 Picjumbo

Of je het wil, weet ik niet, maar bij Picjumbo kan je alle foto’s als package downloaden als je een premium account hebt. Op de homepage wordt een aantal foto’s getoond en bij elke foto kan je klikken op de knop ‘Meer van dit soort foto’s. Verder is het mogelijk om alle stock-foto’s te downloaden (tegen betaling).

Photo’s zijn in collecties ondergebracht en er komen regelmatig nieuwe foto’s bij.

07 Unsplash

Grote collectie en mooie foto’s, allemaal gratis en rechtenvrij te dowloaden. Deze collectie kan je ook terugvinden bij Pablo en Canva.

Unsplash heeft ook een iPhone app en een extensie voor Chrome. Als je deze extensie – Unsplash instant – installeert, zie je bij het openen van een nieuwe tab een foto van Unsplash.

08 Freepik

Gratis afbeeldingen met en zonder attributie vereist: let dus goed op! Freepik is ook een goede bron voor vectoren, iconen en PSD bestanden.

Als je je aanmeldt voor hun nieuwsbrief, ontvang je als cadeau 20 premium bestanden. Met een Premium account krijg je geen reclame tussen de afbeeldingen door.

09 Stockvault

De collectie is niet supergroot, ruim 136 duizend afbeeldingen. Maar de site bevat mooie foto’s en vectoren.

Stockvault maakt het gemakkelijk om te zoeken: onder Photos vind je de meest gedownloade foto’s, de nieuwste, de populairste, de meest geliefde en populaire keywords.

10 Rawpixel

Met een gratis account kan je 100 gratis foto’s, PSD bestanden en vectoren per maand downloaden voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Handig zijn de thema’s waarin de afbeeldingen georganiseerd zijn. Naast foto’s vind je hier ook iconen, mock-ups en vectoren.

11 Stocksnap

Zonder account alleen jpg formaat foto’s. Duidelijk andere collectie.
Met account ontvang je gratis wekelijks foto’s in je mailbox.

Het enorme aantal categorieën vind ik niet heel handig georganiseerd. Het zijn wel hele mooie afbeeldingen.

12 Live of Pix

Wekelijks nieuwe foto’s. Naast foto’s ook gratis video’s. Het is een community van fotografen en elke week selecteren ze een fotograaf van de week. 10 Afbeeldingen van deze fotograaf worden die week extra onder de aandacht gebracht op social media en de site.
Grappig is dat je je favoriete fotograaf kan volgen.

13 Styledstock

Beperkte collectie ‘feminine’ foto’s voor vrouwelijke ondernemers. Selecteer onder andere op kleur.

14 Kaboom Pics

Kaboom Pics bied veel selectiecriteria wat het zoeken gemakkelijk maakt. Je kiest het formaat van je download en je kan een kleurenpalet van de geselecteerde foto downloaden.

15 IsoRepublic

Bij sommige foto’s is attributie vereist, dus let goed! Naast foto’s, ook gratis video’s die je kan downloaden.

16 Skitterphoto

Download of deel de foto. Het kleurenpalet zie je meteen onder de foto. De kleurcode zie je pas als je klikt op de kleur. En dan krijg je ook andere foto’s met dezelfde kleur.

17 Travelbookcoffee

Qatar airways deelt vanuit Onedrive foto’s die door klanten (denk ik) werden geupload.

18 Free Food foto’s 

De naam zegt het al, foto’s van voedsel, ondergebracht in verschillende categorieën.

19 Barn images

Realistische en aparte foto’s. Naast foto’s biedt het freebies, zoals gratis fonts bijvoorbeeld.

20 ReShot

Gratis en ‘non stocky’ foto’s zoals ze zelf zeggen. Packages kan je downloaden na een tweet.

21 Morguefile

De foto’s van Morguefile zijn niet heel erg gepolijst. Met een PRO account ($25/jr) kan je o.a. je download-historie bekijken en basale aanpassingen aan foto’s doen.

22 Techniekbeeldbank

Nederlandse site met allerlei techniekgerelateerde beelden. Een account is nodig om afbeeldingen te kunnen downloaden.

23 Picography

Net even een andere collectie dan doorsnee. Mooie foto’s in een niet zo’n heel grote collectie.

24 Freestocks

Gratis downloaden van jpg bestanden, attributie niet nodig.

25 Shotstash

Mooie foto’s die je gratis kan downloaden. Lees even hun tekst onder de knop License.

26 FoodiesFeed

En nog een site met foto’s van alleen maar voedsel of voedingsproducten. Veel reclame, dat wel.

27 Negative Space

Hele bijzondere foto’s vond ik hier. En handig, je kan op kleur filteren. Bovendien krijg je een overzicht van allerlei gerelateerde foto’s als je een foto selecteert.

Wat ik minder handig vind is de manier van downloaden; direct op het scherm, zodat ik de download zelf weer weg moet klikken.
Maar misschien vind jij dat handig 🙂

28 Makerbook

Deze stock site heeft de foto’s in hun collectie hand geselecteerd… ik zie hier foto’s die ik ook op andere, grote stocksites terugzie.

29 Free Images

Gratis afbeeldingen, foto’s en illustraties. Je ziet bij downloaden meteen de grootte van de afbeelding.

30 Freepixels

Freepixels is een bron van gratis stock foto’s. Alle afbeeldingen zijn beschikbaar onder Creative Commons CC0. De site werkt wat traag.

Het aantal categorieën is beperkt: Abstract, Objects, Nature, Travel, Architecture, Food and Drink, People en Work. Maar laat dat je niet weerhouden, want de foto’s zijn absoluut de moeite waard.

31 FreerangeStock

Gebruiken alleen foto’s van eigen fotografen en beschrijven in hun ‘About’ ook welke camera’s gebruikt worden en het proces om de foto’s op de site te krijgen.

32 Visual Hunt

Mooie en snelle site. De foto’s komen vanuit Flickr en hebben een Creative Commons licentie. De teller voor 100% gratis foto’s staat op bijna 136.000 (augustus 2019), terwijl de teller voor het totaal aantal foto’s op ruim 354.000.000 staat.

Selecteer afbeeldingen dus goed. Dat kan gemakkelijk op basis van de licentie die je nodig hebt; commercial use, non-commercial use of public domain.
Handig is het kleurenpalet dat bij elke foto weergegeven wordt.

33 GaHetNa – Nederlands Nationaal Archief

Allerlei materiaal, waaronder foto’s van en uit Nederland. In totaal ruim 400.000 foto’s die gratis beschikbaar zijn. Als een foto niet gedownload kan worden, is die niet gratis beschikbaar.

Vermelden van het Nationaal archief en de fotograaf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

34 Newoldstocks

Last but not least, vintage foto’s uit oude archieven. De site geeft aan dat ze uit publieke archieven komen en vrij zijn van bekende copyright restrictions.

Over gratis en attributie en licentie

Op de foto-sites in dit blog staan foto’s die je gratis kan downloaden. In sommige gevallen is ook bronvermelding nodig. Let goed op de licentie bij de foto of op de site. CC0 (Creative Commons Zero) betekent dat je geen attributie of bronvermelding hoeft te geven. Voor fotografen is het wel aardig om hen te vermelden of een kleine donatie te doen.

Lees hier meer over het Creative Commons Zero.

 

Mis geen enkele update van Howtohotspot. Meld je hieronder gratis aan en ontvang wekelijks de update in je mailbox.

 AANMELDEN VOOR DE WEKELIJKSE UPDATE

Lees ook:

5 websites van fotografen met hun gratis foto’s

10 Gratis visuele content tools om snel images te maken EN direct te delen op social media

5 Supertools voor visuele content. Mix en match verschillende soorten content

6 Tools voor animated GIFs. Wat zijn dat? Lees het hier.

3 reacties op “34 Sites met supermooie gratis afbeeldingen”

Reacties zijn uitgeschakeld.