Beeld zegt meer dan 1000 woorden, zeggen ze wel eens. En dit klopt helemaal!
Wist je dat bijna 70% van alle consumenten eerder een aankoop doet na het zien van een video, dan na het zien van alleen maar tekst? Dát is de kracht van videomarketing.
De meest simpele, maar meest effectieve manier om videomarketing toe te passen, is door animatievideo’s te maken.
Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Animatie maken: wat is dat?
Wanneer we puur kijken naar de betekenis van het woord animatie, dan gaat het over het afspelen van verschillende stilstaande beelden. Heb je het over digitale animatie, dan spreken we van video.
Veel bedrijven maken hier gebruik van om een boodschap over te brengen. Video maakt het niet alleen gemakkelijker om ergens een goed beeld van te krijgen, het blijkt dat mensen video ook sneller verwerken dan een tekst.
Video animatie is daarom een aantrekkelijke tool om in te zetten wanneer je je doelgroep wilt aanspreken, enthousiasmeren of activeren.
Tegenwoordig is het niet eens meer nodig om hier een freelancer of extern bedrijf voor in te huren. Dankzij verschillende online tools kun je zelf animatie maken.
Waarom online animatie maken?
Een video wordt niet alleen sneller verwerkt dan een tekst, hij wordt ook beter onthouden. Daarom is het heel interessant om online animatie in te zetten. Toch is zelf animatie maken iets wat je goed moet voorbereiden. Er bestaan al zoveel video’s, dus het is belangrijk om een concept te bedenken waarmee je opvalt.
Als je er niet uitspringt, zal jouw video niet of nauwelijks opgemerkt worden, komt jouw boodschap wellicht niet goed over én wordt de video al snel weer vergeten. En dat is zonde van je tijd en moeite.
Door online animatie in te zetten kun je je fantasie de vrije loop laten gaan en allerlei indrukwekkende en prachtige creaties maken.
Je kunt er gemakkelijk kleur, geluid, beeld én humor in verwerken. Misschien wil je je eigen karakters ontwerpen voor je animatievideo’s of heb je een ander idee om de aandacht van je doelgroep te trekken en vast te houden.
De mogelijkheden zijn eindeloos met online animatie maken. Ga er daarom zeker mee aan de slag!
Is zelf animatie maken moeilijk?
Hoewel het maken van animaties niet per se moeilijk hoeft te zijn, moet je niet denken dat het klusje zo geklaard is.
Er komt namelijk wel wat meer bij kijken dan alleen het maken van de animatie zelf. Voor sommige mensen is zelfs dat al een enorme klus.
Beschouw je jezelf niet als een creatief persoon, dan kan het nogal een taak zijn. Maar een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk om eerst goed na te denken over wat je precies wilt.
Bepaal de richting die je op wilt, stel het doel vast van de video en bedenk tot welke doelgroep je je gaat richten. Dat helpt al in het maken van bepaalde keuzes, zoals welke tone of voice of kleuren je moet gebruiken.
Dan wordt het tijd om een plan te maken. Maak een script waarin je stap voor stap vastlegt wat er in de animatie video getoond moet worden.
Wat is de boodschap, hoe ga je die overbrengen, welk pijnpunt of probleem probeer je aan te kaarten en wat is jouw oplossing/product/dienst hiervoor? Uiteraard wil je je doelgroep uiteindelijk activeren en aansporen om iets te ondernemen.
Hoe verwerk je dit in je video? Denk vooral vanuit de kijker, niet vanuit jezelf of je bedrijf. De video moet voor de kijker interessant zijn. Anders is je werk voor niets geweest.
Dit zijn allemaal belangrijke dingen om van tevoren over na te denken.
Ben je daar allemaal over uit?
Bepaal dan hoelang je de animatie video wilt laten duren. Gemiddeld gezien haken mensen na 1,5 minuut af, dus probeer je video kort en krachtig te maken.
Verder is het belangrijk om binnen 7 seconden de aandacht van de kijker te vangen. Dit zou je kunnen doen door direct met een probleem, frustratie of pijnpunt te komen dat jouw doelgroep herkent.
Waar moet je op letten bij zelf animatie maken?
Hoewel dit al een groot deel van het proces was, ben je er nu nog niet. Er zijn nog een aantal dingen om op te letten wanneer je een online animatie gaat maken.
Probeer in je video een duidelijk verhaal te vertellen, zonder dat je daarvoor te veel tekst toevoegt.
Speel vooral in op de emotie van de kijker.
Heb je toch veel te vertellen, dan werkt een voice-over beter. Dit leidt minder af van je animatie video en kan de boodschap die je probeert te vertellen ondersteunen. Je kunt zelf de tekst inspreken of een voice-over bestellen.
Er zijn websites waarop dit voor een redelijk bedrag al mogelijk is. Vergeet niet om ook bij concurrenten te kijken naar hoe zij animatie video’s maken.
Je kunt hier inspiratie uit opdoen (niet letterlijk kopiëren!) om zo zelf een mooie animatie video te maken.
Vertaal de sterke punten uit andere video’s naar jouw eigen onderwerp en design en verwerk dat erin.
Wat dit betreft geldt: beter goed gejat, dan slecht bedacht 🙂 Je hoeft het wiel echt niet opnieuw uit te vinden!
Tip: maak een storyboard zodra je alles duidelijk hebt gemaakt voor jezelf. Op een storyboard kun je gemakkelijk visualiseren wat je in gedachten hebt. Kun je een beetje tekenen, teken elk onderdeel van je animatie video dan uit. Zo zie je direct of de verhaallijn klopt of dat er misschien nog iets ontbreekt of aangepast moet worden.
Daarna is het alleen nog een kwestie van muziek of geluidseffecten toevoegen en dan kun je je idee uitwerken tot een echte online animatie video!
3D animatie maken
Animatie komt voor in 2D en 3D. Waar 2D de traditionele vorm is, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van diepte, zien we 3D steeds vaker verschijnen.
Wil je 3D animatie maken, dan maak je wel gebruik van diepte. In plaats van platte beelden (zoals in tekenfilms), maak je digitaal een animatie die als het ware tot leven komt.
Het kost wel meer tijd, kennis en moeite, zo’n 3D animatie maken, maar uiteindelijk is het een stuk krachtiger. Iets dat echt lijkt, spreekt immers meer tot de verbeelding!
Een voorbeeld van een 3D animatie video is een instructie-animatie (om een verhaal te vertellen of uitleg te geven).
De beste tools: zelf animatie maken
Waarschijnlijk sta je inmiddels te springen om aan de slag te gaan met je eigen 3D animatie maken of met video animatie maken. Dat kunnen we maar al te goed begrijpen. Zelf animatie maken is nu eenmaal ontzettend leuk! We hebben bovendien goed nieuws voor je: met onderstaande tools kun je direct beginnen!
Animaker
Animaker is een tool waarmee je gemakkelijk zelf video’s maakt. Je kunt echt alle kanten op met dit programma.
Zo maak je niet alleen animatie video’s, maar ook marketingvideo’s, video’s voor Instagram, Facebook en YouTube, advertentievideo’s, GIFjes, memes en muziekvideo’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of Animaker helpt je erbij.
Wil je een video animatie maken voor een bepaald thema? Wat dacht je van een vriendschapsvideo, een video voor je geliefde op Valentijnsdag of een leuke videoboodschap om met Kerst te versturen naar vrienden en familie?
Vanaf 10 dollar per maand kun je al met Animaker beginnen. “Wat ik leuk vind aan Animaker is de flexibiliteit en de verbazingwekkende keuze aan bouwstenen. Of het nu gaat om een personage of een item, in Animaker vind je het allemaal”, vertelt Animaker lid Damith.
Wat mij ontzettend aanspreekt is dat je je eigen personages kan maken en ze kan laten bewegen en allerlei gezichtsuitdrukkingen geven gedurende video! Tof, toch?
Doodly
Met Doodly zet je je creativiteit in om zelf video animatie te maken. Maak professionele schetsvideo’s – whiteboard of blackboard video’s -, zelfs zonder tekenvaardigheden of technische kennis. Zo maak je binnen een paar minuten al een interessante video, zonder daarvoor mensen te hoeven inhuren.
En dankzij de handgetekende doodles/schetsen wordt elke video bijzonder uniek! Maar dat niet alleen, doordat het beeld opbouwt tijdens het afspelen, houd je de aandacht van je kijker vast. Superkrachtig!
Maak eenvoudig doodle video’s met een paar muisklikken en gebruik ze vervolgens voor de verkoop van producten, voor promotie op social media of gewoon voor de lol! Your only limit is your imagination. De prijs voor Doodly begint bij 39 dollar per maand.
Maar wacht, lees eerst verder.
Doodly One Time is een uniek aanbod op Doodly: slechts eenmalig zo scherp geprijsd! Waar je normaal gesproken (12 x 39 dollar) 468 dollar per jaar zou betalen, kun je een Doodly One Time lidmaatschap nu voor slechts 67 dollar afsluiten!
Dit is een unieke kans om boeiende, professionele video’s te maken en je creatieve skills te ontwikkelen. Dankzij de Doodly Smart Draw-technologie maak je binnen een paar seconden interessante schetsen en afbeeldingen.
Zie je het niet zo zitten om zelf te tekenen, kies dan uit een van de honderden kant-en-klare schetsen. Net zo gemakkelijk!
En nog iets tofs: je kan eigen (vector) tekeningen importeren, zodat je altijd je eigen stijl kan gebruiken.
Kijk hieronder een voorbeeld van een video die ik in Doodly gemaakt heb.
De mogelijkheden zijn eindeloos!
Omdat creativiteit geen grenzen kent, zijn de mogelijkheden met deze online animatie tools eindeloos.
Je kunt het zo fantasierijk, bijzonder, bizar of indrukwekkend maken als je zelf wilt. Blijf jezelf uitdagen, creëer nieuwe schetsen en zet zo de meest inspirerende en enthousiasmerende video’s in elkaar voor jouw bedrijf.
Is je video naar wens? Dan hoef je hem alleen nog op te slaan en te uploaden naar je eigen website of social media kanalen.
Je zult zien dat mensen versteld staan van jouw creaties én dat de marketing voor jouw product of dienst zo direct een stuk leuker wordt. Veel succes én plezier gewenst!