Efficient ondernemen 3 tips

3 Verrassende tips om met succes structureel efficient te ondernemen

Efficiënt ondernemen … Als succesvolle kennisondernemer of business coach ontdek je pas echt hoe waardevol tijd is.

Hoe gemakkelijk is het niet om uren op social media te zijn, ad hoc vragen van je team te beantwoorden of juist heel veel praktische taken zelf te doen?

Ontdek in dit artikel hoe je structureel efficiënter kan ondernemen, zodat je meer tijd overhoudt en rust creëert.

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App

Inhoud

Het overkomt ons allemaal!

Time flies, of je nu fun hebt of niet.

Vaak is het niet eens zo ingewikkeld om snel tijd vrij te maken voor jezelf.

We kennen allemaal time-management technieken, zoals de pomodoro-timer, internet-fasting, tijd blokken in je agenda, leuke dingen plannen in je agenda, enzovoort.

Maar hoe lang houd je dat vol?

Hoe snel sluipt het erin dat je toch te lang op social media zit, die leuke dingen alleen in je hoofd blijven zitten, en je weer heel veel tijd verliest aan van alles en nog wat.

Het vraagt best veel discipline om dat vol te houden. Stel je voor dat het ook anders kan.

Structureel efficiënt ondernemen?

Maar hoe tof zou het zijn om je bedrijf zo in te richten dat je echt structureel efficiënter werkt, zonder dat je steeds alert moet zijn op ‘verloren tijd’? En misschien nog belangrijker: hoe zou je het vinden om efficiënter te ondernemen zonder dat het heel veel discipline van je vraagt?

efficient ondernemen

Het geheim van efficiënt ondernemen: 3 tips

Het geheim van efficiënter ondernemen ligt in het fundament van je bedrijf. 

In elk bedrijf, ook dat van jou, gebeurt van alles. Sommige dingen zoals je administratie bijhouden of marketing hebben niet direct te maken met je klanten helpen. Maar ze moeten wel gebeuren en ze kosten vaak best veel tijd. Ga maar na hoeveel stapjes je zet, voordat je en post op LinkedIn hebt geplaatst. 

Als je al die stapjes achter elkaar zet voor allerlei verschillende zaken, kom je tot een indrukwekkende lijst. 

Geloof mij maar 🙂 

Been there, done that. 

Maar het voordeel van zo’n lijst is dat je meer overzicht hebt over wat je allemaal doet. Zodat je ook zicht krijgt op wat je kan uitbesteden en wat je kan automatiseren.

Precies daar gaan mijn tips over. Niet heel sexy, maar het levert je zonder twijfel tijd op.

Tip 1: Analyseer en documenteer je processen

Mijn eerste tip is om je processen uit te werken. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ik geef zelf de voorkeur aan visuele uitwerking in schema’s, maar je kan het ook gewoon in tekst doen. 

‘Hoe ver moet ik daarin gaan?’

Dat hangt af van het doel.

Als je wil dat anderen zonder verdere toelichting op basis van jouw processen aan het werk kunnen, heb je redelijk veel details nodig.

Als het bedoeld is om automatiseringen in te richten moeten echt alle details erin zitten.

Maar als je gewoon aan de hand van de schema’s wil uitleggen of terugvinden hoe je bedrijf georganiseerd is, zijn de hoofdlijnen voldoende.

structuur en processen

Tip 2: Automatiseer zo veel mogelijk processen

De magie van tijd winnen en efficiënter werken zit in automatiseren. Processen of taken automatiseren heeft twee grote voordelen. Het eerste grote voordeel is dat machines niet verveeld of afgeleid raken, dus als een automatisering goed loopt, loopt ie op rolletjes. En mensen willen nog wel eens dingen vergeten, foutjes maken of denken dat ze het wel weten.. 

Het tweede grote voordeel is dat automatiseringen die goed zijn ingericht je tijd besparen. Ga maar na, je hoeft bepaalde taken niet meer uit te voeren en je hoeft er niet meer aan te denken: dubbel efficiënt ondernemen dus eigenlijk.

Bij automatiseren denken veel ondernemers aan sales- of marketingfunnels. En dat klopt, maar er is veel meer mogelijk! Daar maken maar weinig ondernemers gebruik van, waardoor ze te veel kostbare tijd besteden aan allerlei taken ook automatisch kunnen verlopen.

slim automatiseren

Tip 3: Bouw een teamhandboek op

Processen documenteren is handig, maar het is maar het halve verhaal als het gaat om efficiënt ondernemen. Er is namelijk zoveel meer dat jouw bedrijf jouw bedrijf maakt. 

Een simpel voorbeeld is je huisstijl; logo, huisstijlkleuren en lettertypes. Hoe vaak heb je die niet gedeeld met anderen of in software? Denk alleen maar aan je website, social media posts of een ebook.

Ja, maar hoe dan?

Alles wat je twee keer deelt met anderen, leg je vast in een Google Doc. Je zult zien dat je in korte tijd heel veel verzamelt dus zorg wel dat je een aparte map maakt. En maak een handige indeling voor je verschillende onderwerpen.

Er zijn ook handigere oplossingen, zoals Airtable of Notion, maar beginnen is belangrijker dan de beste tool.

Aan de slag met efficiënter ondernemen

Echt, wacht niet langer. Als je nu investeert in het documenteren, automatiseren en je team handboek, heb je daar direct profijt van. Het levert je direct tijd en rust in je hoofd op. 

Heb jij het gevoel dat je veel efficiënter kan ondernemen, maar weet je niet waar te beginnen? Of wil je graag kansen verkennen om jouw business efficiënter in te richten? Of denk je dat je er geen tijd voor hebt?

Vraag dan nu jouw vrijblijvend persoonlijk strategiegesprek aan waarin we de kansen bespreken om snel jouw bedrijf te versimpelen, zodat je een efficiënt bedrijf opzet en jij meer tijd overhoudt, weer overzicht hebt en relaxed kan groeien.

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App