6 beste website makers 2021

[Review 2021] 6 Beste website makers vergeleken

Heb je besloten om zelf een website te maken met een website maker, maar weet niet welke sitebuilder het beste is? 

Weet je het nog niet zeker? Lees dan over de redenen om een website maker te kiezen versus WordPress.org.

Lees dan verder om de juiste website maker te kiezen die bij jouw situatie past. In dit review vergelijk ik 6 budgetvriendelijke sitebuilders met elkaar.

Kijk vooral ook de video’s van de verschillende tools; voor elke tool start ik vanaf scratch met een nieuwe website. Zo zie je wat jij gaat zien als je je aanmeldt 🙂 

Wil je meteen weten wie de winnaar is? Klik meteen door naar de conclusie

Deel
Deel
Verstuur
App

Inhoud

Welke mogelijkheden moet een website maker minimaal bieden?

Los van de keuze die je maakt voor de specifieke website builder, wil je de volgende opties beschikbaar hebben.

 1. Templates om uit te kiezen. Het is mogelijk om vanaf scratch te starten, maar als je voor een website maker kiest is dat waarschijnlijk niet jouw droom.
 2. Optie voor je eigen branding. Het is natuurlijk fijn als jouw website ook jouw huisstijl weerspiegelt. Het is immers je visitekaartje en misschien wel je verkoopkanaal.
 3. Nederlandse versie. Het hangt natuurlijk af van jouw voorkeur. Maar ik kan me voorstellen dat je een website maker kiest, omdat je je niet heel erg thuis voelt in de techniek. Dan is de Engelse taal mogelijk een extra handicap. 
 4. Gebruiksvriendelijke tool. Het is niet heel eenduidig en objectief, maar een systeem waarin je de hele tijd moet zoeken naar opties. Waar de knoppen niet staan waar jij ze verwacht is niet gebruiksvriendelijk. Dat wil je niet, toch? Drag & drop maak het gemakkelijk, maar er zijn andere mogelijkheden die ook fijn werken. 
 5. Alle typen content kunnen toevoegen. Een website biedt meer dan alleen tekst. Je wil afbeeldingen, video’s, tellers, kolommen
 6. E-mailen vanuit je eigen domein. Het is wel zo professioneel om emails te versturen vanuit je eigen domein. 
 7. Overzichtelijk prijspakketten. Vind je het ook zo irritant dat je een keuze maakt voor een tool en als je dan iets wil, dat je dan extra moet betalen? Nee, dan is dit niet relevant voor jou. Zo ja, let dan goed op.

Ben je ondernemer en wil je een website?

Vergeet dan een gratis website maken, echt.

Alle website creators bieden de optie om op een subdomein (van de builder zelf) een gratis versie te maken. Je website staat dan niet op jouw eigen domein. Dit is niet echt handig voor een ondernemer.

Het belangrijke voordeel van een gratis versie is dat je gemakkelijk kan uitproberen of het voor jou fijn werkt. En pas als je besloten hebt of de sitebuilder voor jou geschikt is om je eigen website te maken, dan doe je een upgrade naar een betaald account. 

Voor welke websites is een website maker?

Voor de sitebuilders in dit artikel geldt in het algemeen dat ze bedoeld zijn voor kleinere websites, met beperkte hoeveelheid content. Dus als je al weet dat je site uiteindelijk heel groot gaat worden, kies dan voor WordPress of een sitebuilder zoals Phoenix. Lees hier het artikel ‘Phoenix Review’

En ook goed om te weten: er zijn grote verschillen in de prijzen, let goed op wat de beperkingen zijn van de verschillende abonnementen.

De 6 low budget websitemakers die in dit artikel vergeleken worden zijn:

 • Jimdo
 • JouwWeb
 • Squarespace
 • Weebly
 • Wix
 • WordPress.com

Wereldwijd zijn WordPress, Wix, Squarespace en Weebly de grootste spelers in de markt en ook in die volgorde. 

In Nederland hebben we een iets andere verdeling. Na WordPress met ruim 177 duizend sites (24%), komt JouwWeb met ruim 26,8 duizend websites (3,7%) en onderaan de top 12 bungelt Jimdo met ruim 14,4 websites (2%). Squarespace, Wix en Weebly komen niet voor ‘onze’ top 12 van CMS website platformen. Dit zie je ook in de tabel hieronder.

JouwWeb en andere CMSsen

WordPress is een beetje een mix, omdat er WordPress.org en WordPress.com is. Twee versies van WordPress, waarbij WordPress.com de sitebuilder variant is. Daar hebben we het hier over.

Jimdo

Jimdo is een Duits bedrijf dat in 2007 werd opgericht door drie tieners. Zij zijn nog steeds eigenaren van het bedrijf. Inmiddels zijn miljoenen websites gemaakt met Jimdo, over de hele wereld. De website van Jimdo zelf is eenvoudig, bijna saai. En de boodschap is dat je met professionele designs, zelf je website maakt met de ondersteuning van Jimdo mensen. 

Jimdo heeft twee versies, de Dolphin en en de Creator versie. 

Je maakt  gebruik van dezelfde software, maar de ene biedt je wat meer opties om zelf aanpassingen te doen dan de andere.

Jimdo Dolphin

Het grote verschil is dat de Dolphin versie een website voor je samenstelt op basis van antwoorden op een aantal vragen. Daarna ga je aan de slag om de site verder te finetunen. Ook dat is gemakkelijk, omdat je de keuze krijgt uit een aantal opgemaakte voorbeelden van dezelfde pagina. Dus je krijgt 5 varianten van een contactpagina. Je klikt de variant aan die je het meeste aanspreekt en je ziet direct de inhoud in die opmaak. Bevalt het niet, dan kies je een andere variant. 

Superhandig. 

Supersnel. 

Weinig keuzestress, omdat het aantal mogelijkheden beperkt is.

Screenshots Jimdo Dolphin

In onderstaande video zie je hoe je in 30 min een website maakt met Jimdo Dolphin.

Jimdo Creator

De Creator versie biedt je meer ruimte en gemak, vind ik, om zelf je website componenten toe te voegen en te organiseren. Stel zelf je pagina’s samen, zowel voor de inhoudelijke blokken als de huisstijl. Ook in Jimdo Creator kan je in 30 minuten een website maken.

Screenshots Jimdo Creator

Bekijk onderstaand filmpje waarin in ik je laat zien hoe je van scratch je eigen website maakt in Jimdo Creator.

Wat kost Jimdo?

Het abonnement voor een website start vanaf €9 inclusief btw per maand (betaling per 12 of 24 mnd). Upgraden kan altijd. De domeinnaam is het eerste jaar gratis, daarna €20/jaar.

Wat zijn de voordelen van Jimdo?

Wat zijn de voordelen van Jimdo?

JouwWeb

Het Nederlandse JouwWeb is door twee Nederlandse studenten informatica gestart tijdens hun studie. Met name om te zorgen dat ze niet steeds vragen kregen om ‘even’ een website te maken. 

De eerste versie van JouwWeb was gratis. Sinds 2015 heeft JouwWeb een betaald abonnement, met medio 2019 20.000 betalende klanten. Die groei is doorgezet en sinds 2020 is JouwWeb ook buiten Nederland beschikbaar onder de naam Webador. 

Eenvoud in code, dingen simpel maken dat is waar ze bij JouwWeb voor staan en wat mij betreft zie je dat terug in de interface en de pakketten. Het is duidelijk wat je moet doen en er zijn geen aanvullende kosten.

Lees ook dit artikel: Review JouwWeb

Screenshots JouwWeb

Bekijk het zelf in deze demo waarin ik je laat zien hoe je een website maakt in JouwWeb.

Wat kost JouwWeb?

De abonnementen zijn eenvoudig en overzichtelijk bij JouwWeb.

Een Pro abonnement bij JouwWeb:

 • €7,50 exclusief btw per mnd als je per jaar betaalt of €8 als je per maand betaalt
 • 1 domein
 • 10 producten in de webshop
 • 1 GB mailbox

Business abonnement bij JouwWeb

 • €15/mnd bij maandbetaling en €16/mnd bij jaarbetaling
 • 2 domeinen
 • onbeperkt aantal producten in de webshop
 • 10 GB mailbox

Extra domeinen kun je via JouwWeb of een andere partij aanschaffen.

Wat zijn de voordelen van JouwWeb?

Wat zijn de nadelen van JouwWeb?

Squarespace

Squarespace is gevestigd in New York, Portland en Dublin. Sinds de start in 2003 door Anthony Casalena op zijn studentenkamer is Squarespace uitgegroeid tot een grote speler in de internationale markt. Oorspronkelijk was het een blogplatform, maar nu is het een all-in-one systeem dat zelfs grote bedrijven zegt te ondersteunen met de Enterprise versie.

Het is een all-in-one systeem, waarin naast je website ook een webshop en een ledensite kan onderbrengen. Bovendien biedt Squarespace een geïntegreerde e-mailmarketing service.

In tegenstelling tot de andere oplossingen biedt Squarespace geen Nederlandse versie van hun product. En er is geen gratis versie; je kan Squarespace wel gratis proberen.

Screenshots Squarespace

In de video laat ik je zien hoe je in Squarespace in een half uurtje een website opzet. 

Wat kost Squarespace?

In de basis zijn er 4 abonnementen, personal, business, commerce basic en commerce advanced. 

Personal kost €11/mnd als je per jaar betaalt

Commerce advanced kost €36/mnd (bij jaarbetaling). 

Emailmarketing en de ledensite optie betaal je bovenop de basisabonnementsprijzen.

Wat zijn de voordelen van Squarespace?

Wat zijn de nadelen van Squarespace?

Weebly

In 2007 is Weebly gestart in San Francisco. Sinds 2018 is Weebly onderdeel van Square, een betaaldienst. Met ruim 1 miljoen websites is het na WordPress, Wix en Squarespace een behoorlijke speler in de markt. 

Weebly heeft een drag en drop bouwer; dat wil zeggen dat je elementen op de juiste plek sleept. En het programma is helemaal in het Nederlands beschikbaar.

 

Screenshots Weebly

Het ging nogal traag toen ik de video opnam. Of dat Weebly was of mijn connectie, dat weet ik niet. Ik heb de meeste wachttijd uitgeknipt, dus de video geeft je een prima overzicht van Weebly.

Wat kost Weebly

Weebly maakt onderscheid tussen website- en webwinkelabonnementen. Voor websites heeft Weebly een gratis versie, zonder je eigen domeinnaam. Connect (€5/mnd) is bedoeld om je eigen domein te koppelen. De beperking is 500 MB opslagruimte.

De pakketten Pro en Business zijn inclusief een domeinnaam en bieden onbeperkte opslag.

Wat zijn de voordelen van Weebly?

Wat zijn de nadelen van Weebly?

Wix

Wix is een Israëlisch bedrijf waarvoor het idee in 2006 op het strand is ontstaan. Inmiddels is het meer dan een eenvoudige website maker, je kan er logo’s, video’s en zelfs in code websites bouwen. Met 3200 teamleden over de hele wereld is het een enorm bedrijf geworden. 

Wix heeft voor de gewone gebruiker twee versies, Wix ADI en Wix Editor

Wix ADI

Wix ADI, een variant waarbij je in een paar klikken een website maakt met een professioneel design. 

Screenshots Wix ADI

In de video zie je hoe je in Wix ADI een website opzet. Dit kan heel snel gaan.

Wix Editor

Wix Editor geeft je meer mogelijkheden.  Op basis van een van de templates maak je je website en je past gemakkelijk aan wat jij wil.

Screenshots Wix Editor

In de video doorloop ik stap voor stap het maken van een website vanaf scratch in Wix Editor. 

Wat kost Wix?

Wix heeft veel lagen in de abonnementen zitten. Prijzen zijn per maand als je per jaar betaalt en prijzen zijn – voor zover ik kan zien – exclusief btw. Het eerste jaar krijg je je domein gratis, maar het .nl domein valt daar niet in. Daarna betaal je per jaar €14,95. Wil je een .nl domein moet je dus elders een domeinnaam registreren.

Connect domain – €4,50/mnd – heeft Wix reclames  en een eigen domeinnaam

Combo – €8,50/mnd – geen reclames, domeinnaam 1e jaar gratis meer bandbreedte, video minuten en opslag GB

Unlimited (€12,50/mnd) en VIP (€24,50/mnd) bieden ook Google vindbaarheid en bezoekers statistieken. Als bedrijf heb je dit eigenlijk wel nodig. 

Wat zijn de voordelen van Wix?

Wat zijn de nadelen van Wix?

WordPress.com

In 2003 startten twee bloggers, Matt Luttenberg en Mike Little, WordPress.org. Het platform dat zij als bloggers gebruikten stopte ermee. Dat was het begin van WordPress, dat wil zeggen het open-source WordPress.org platform voor self-hosted websites. 

WordPress.com is de website maker van WordPress, inclusief hosting en onderhoud, werd in november 2005 voor het eerst aangeboden. Sindsdien is het een grote speler in de markt.

Alles is in het Nederlands beschikbaar, van de website admin omgeving tot de support. Heel veel support forums in allerlei talen, waar je altijd je vraag kan stellen. De gebruikerscommunity van WordPress is enorm bereidwillig en uitgebreid. Dit staat los van de support die WordPress.com zelf levert.

Screenshots WordPress.com

In de video zie je hoe je in WordPress.com een site maakt.

Wat kost WordPress.com?

WordPress.com heeft een gratis versie. De beperkingen daarvan zijn: geen eigen domein, beperkte keuze uit thema’s, 3GB opslag en WordPress advertenties.

WordPress.com heeft 4 betaalde pakketten; prijzen bij jaarbetaling:

-Personal €4/mnd: eigen domeinnaam, geen WordPress advertenties, 6 GB opslag, e-mail via een Google Workspace account

-Premium €8/mnd: Personal plus onbeperkte keuze uit premium thema’s, meer design opties, Google Analytics, 13GB opslag, social media updates plannen

-Business €25/mnd: Premium plus SEO hulpmiddelen, wordpress.com merk verwijderen, installeer plugins en thema’s

-eCommerce €45/mnd: Business plus betalingen accepteren, onbeperkte producten of diensten, eCommerce marketingtools

Wat zijn de voordelen van WordPress.com?

Wat zijn de nadelen van WordPress.com?

Conclusie: de beste website builder in 2021

Overall conclusie
JouwWeb is op dit moment de beste keuze als je snel wil starten en verwacht dat je een kleine, behoorlijk statische website hebt en misschien wat producten wil verkopen.

WordPress.com is de beste keuze als je twijfelt tussen een website maker en de zelf gehoste website met WordPress. Kies dan op zijn minst het Premium pakket.

JouwWeb
WordPress.com
Jimdo
Wix
Squarespace
Weebly

Over het algemeen is het met alle besproken website builders mogelijk om een mooie website te bouwen. Of de vindbaarheid in alle website makers vergelijkbaar is, weet ik niet.

Hieronder nog een korte samenvatting:

Gebruiksvriendelijkheid: 

Drag en drop en een overzichtelijk dashboard vind je bij JouwWeb en Squarespace. WordPress.com is ook duidelijk, maar anders dan alle andere providers.

Functionaliteit: 

Alle pakketten bieden mogelijkheden voor een goede basis website. De extra’s, zoals koppeling met Google Analytics, een eigen domein, eigen email zijn ondergebracht in betaalde pakketten. JouwWeb springt eruit met de eigen e-mailbox, een .nl domein.

Webshop: 

JouwWeb heeft 1 abonnement met webshop en een koppeling met Mollie geeft je alle Nederlandse en Belgische betaalmogelijkheden. Andere sitebuilders zijn wat dat betreft minder geschikt voor de Nederlandse situatie.

Abonnementen:
JouwWeb is het meest transparant met maar 2 pakketten. De mogelijkheden zijn in beide pakketten beschikbaar. Daarna is er WordPress.com met vier pakketten, zonder allerlei losse opties die je kan toevoegen.