Wist je dat maar liefst 68% van alle online ervaringen begint met een zoekmachine? Daarnaast klikt slechts 0,78% van alle zoekers in Google op een resultaat vanaf pagina 2.
Het is daarom belangrijker dat ooit om op pagina 1 te komen in Google. Om dit te bereiken zijn er ontzettend veel SEO-tools op de markt gebracht. Zoveel dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.
Daarom heb ik voor jou een lijstje gemaakt met de 6 beste SEO-tools waarmee jij op een stabiele manier groeit en op pagina 1 van Google komt te staan. En het fijne is dat deze SEO-tools ook nog eens gratis zijn. Bonus!
Geen tools waar je dus al snel honderden euro’s per maand voor hoeft te betalen. Deze tools zijn gratis, maar niet minder effectief!
Je kunt ze na het lezen van dit artikel direct downloaden en ermee aan de slag gaan.
Inhoud
Yoast SEO plug-in voor WordPress
Maak je gebruik van een WordPress website? Dan is Yoast SEO plug-in een gratis SEO-tool die je niet kan missen.
Yoast geeft per individuele pagina inzicht in verbeterpunten om beter organisch te gaan scoren in Google. Zo kijkt Yoast automatisch naar:
- De kwaliteit van de metatitel en metaomschrijving;
- Het aantal keer dat het focus zoekwoord terugkomt in de tekst;
- Het gebruikt van alt tags;
- De leesbaarheid van de tekst;
- De lengte van de tekst;
Eigenlijk alles waar Google naar kijkt – daar kijkt Yoast ook naar. Yoast werkt met een stoplicht systeem. Zodra de webpagina helemaal SEO-technisch in orde is, gaat het licht op groen en kun je de webpagina live zetten.
Indien het stoplicht op rood blijft, geeft Yoast precies aan waar de verbeterpunten liggen en kun je ermee aan de slag.
Met Yoast zijn jouw webpagina’s dus altijd SEO-technisch in orde. En dit ga je terugzien in de organische posities van de webpagina’s in Google.

Tip:
Rankmath is een vergelijkbare tool met Yoast. Persoonlijk vind ik RankMath nog net even wat fijner werken dan Yoast. Ik adviseer daarom om beide even voor jezelf te testen en te ervaren hoe beide SEO tools werken.
Ubersuggest
Een gedegen SEO-strategie begint altijd bij een goed zoekwoordenonderzoek. Zonder een zoekwoordenonderzoek weet je niet welke zoekwoorden interessant zijn om op te gaan focussen. En daardoor loop je het risico dat je jouw webpagina’s gaat optimaliseren voor de verkeerde zoekwoorden. Eigenlijk schrijf je dan gewoon als een kip zonder kop en dat wil je niet.
Een SEO-tool waarmee je de beste zoekwoordenonderzoeken kunt maken, is UberSuggest. Je hebt deels gratis toegang tot de tool, maar hiermee kun je alle belangrijke handelingen uitvoeren, zoals:
- Het zien van de zoekvolumes van zoekwoorden;
- De moeilijkheidsgraad bekijken om op een zoekwoord goed organisch te scoren;
- Zoekwoorden waar de concurrentie op scoort;
- Links die de concurrenten gebruiken voor linkbuilding;
- Contentideeën op basis van de zoekwoorden.
Wil je uitgebreide rapporten bekijken over zoekwoorden waar je concurrenten op scoren? Dan heb je de betaalde versie van UberSuggest nodig.
UberSuggest is overigens van Neil Patel. De grootste marketingman ter wereld.

Google Search Console
Allemaal leuk en aardig, die SEO-inspanningen, maar wat is het effect? Om dit te meten heb je Google Search Console nodig. Met deze gratis tool van Google krijg je onder andere inzicht in:
- Welke webpagina’s momenteel door Google worden gelezen en worden geplaatst in de zoekmachine;
- Op welke zoekwoorden bepaalde webpagina’s worden gevonden;
- De rankings op verschillende zoekwoorden. Hier kun je dus monitoren of de rankings verbeteren naar aanleiding van jouw SEO-werkzaamheden;
- Welke webpagina’s momenteel traag zijn volgens Google;
- Hoeveel webpagina’s dagelijks worden verwerkt door Google. Zijn dit er weinig, dan kan het altijd even duren voordat nieuwe wijzigingen door Google worden genoteerd;
Google Search Console is dus dé SEO-tool om te analyseren of jouw SEO-werkzaamheden ook leiden tot betere rankings in de zoekresultaten. Je koppelt Google Search Console vrij eenvoudig aan jouw website. Vanaf dat moment kun je bovenstaande altijd monitoren. Wanneer je een account aanmaakt moet je een klein stukje code in demeenemen. Mocht je daar niet in thuis zijn, laat het dan even door een specialist doen. Het is namelijk zonde als je de code van je website verpest door onkunde!

Pagespeed insights
Een belangrijke ranking factor waar Google naar kijkt is de laadsnelheid. Wist je dat 47% van de websitebezoekers verwacht dat een website binnen 2 seconden laadt?
Een gratis tool om dit te controleren is Pagespeed Insights. En dat niet alleen: Pagespeed Insights geeft ook concrete actiepunten om de laadsnelheid te verbeteren, zowel voor mobiel als desktop.
Zo weet jij, of jouw websitebouwer, precies wat er moet gebeuren om de laadsnelheid te verbeteren. En des te sneller jouw website laadt, des te beter de organische ranking!

MozBar
Een andere belangrijke ranking factor is autoriteit. MozBar is één van de weinige gratis SEO-tools om de autoriteit van een website af te lezen. De MozBar SEO-tool geeft iedere website een score van 1 tot 100 op twee onderdelen:
- Pagina autoriteit
- Website autoriteit
Des te hoger jouw pagina en website autoriteit, des te beter de organische ranking. Wil je de autoriteit boosten? Dat kan door linkjes van jouw website en webpagina te plaatsen op andermans website.
Ook hierbij geldt: des te hoger de autoriteit van deze website, des te waardevoller de link is. Een link op de website van AD.nl is dus meer waard dan een linkje op een website die gisteren is gemaakt.

Google Mijn Bedrijf
Wil je binnen 10 minuten een enorme boost geven aan de online vindbaarheid van jouw eigen onderneming? Maak dan een Google Mijn Bedrijf account aan.
Zeker interessant wanneer je werkt vanuit een vaste fysieke locatie en je graag bezoekers ontvangt, zoals een winkel, restaurant of kantoor.
Maar ook als webshop kan een Google Mijn Bedrijf pagina veel waarde toevoegen.
Jouw Google Mijn Bedrijf profiel is het eerste wat potentiële klanten te zien krijgen wanneer ze Googelen naar jouw bedrijf. Zorg er dus voor dat de pagina er representatief uitziet. Voeg een goede omschrijving van jouw bedrijf toe, actuele openingstijden en leuke foto’s, en je maakt direct een goede eerste indruk!
De locatie komt niet alleen in Google te staan, maar ook in Google Maps. Ideaal voor potentiële klanten die met één druk op de knop een routebeschrijving naar jouw locatie willen bemachtigen.
Ook kan je met jouw Google Mijn Bedrijf account Google Reviews verzamelen. Dit is iets waar veel potentiële klanten naar kijken. Des te meer reviews je hebt verzameld, des te meer potentiële klanten jouw bedrijf vertrouwen en iets bij je kopen.
Wanneer je jouw Google Mijn Bedrijf pagina dus goed op orde hebt, functioneert jouw Google Mijn Bedrijf pagina als een online visitekaartje. Ook zorgt het voor extra online aanwezigheid en zal het ongetwijfeld verkeer opleveren naar jouw website. Niet zoveel als organisch verkeer, maar alle beetjes helpen. Bovendien straal je veel meer professionaliteit uit wanneer je mensen laat zien dat je een echt bedrijf bent met een fysieke locatie. Al is het je eigen thuis.

Gratis bonustool: Google Analytics
Google Analytics is niet specifiek een SEO-tool, maar wel een tool die voor iedere website onmisbaar is.
Wist je dat maar liefst 50 miljoen websites gebruik maken van Google Analytics? En het aantal websites dat gebruik maakt van Google Analytics neemt ieder jaar toe.
Hoe dit komt? Google Analytics is een geweldige tool én gratis. En deze twee factoren gecombineerd levert veel gebruikers op.
Alle informatie over jouw website wordt in Google Analytics opgeslagen. Zo kun je precies zien:
- Waar bezoekers vandaan komen;
- Hoeveel bezoekers per kanaal op de website zijn gekomen;
- Via welke apparaten websitebezoekers op jouw website komen;
- Vanuit welke regio’s bezoekers jouw website hebben bezocht;
- Hoeveel pagina’s bezoekers gemiddeld bekijken op jouw website;
- Hoelang bezoekers op jouw website blijven;
- Welke waardevolle acties worden uitgevoerd op de website;
- En nog veel meer!
Met Google Analytics kun je niet alleen bijhouden of het verkeer vanuit de organische resultaten toeneemt, maar ook wat websitebezoekers vervolgens doen op de website. Kijken ze veel pagina’s of helemaal niet? Hoelang blijven ze op de website? Worden er waardevolle acties verricht?
Met al deze informatie kun je vervolgens A/B-testen uitvoeren, waarbij je wijzigingen doorvoert op de website om te testen of hierdoor bepaalde statistieken worden verbeterd.
Ook kun je verkeer vanuit de organische zoekresultaten in de gaten houden. Zo kun je zien of het aantal websitebezoekers vanuit de organische zoekresultaten toeneemt wanneer je SEO-werkzaamheden hebt doorgevoerd op de website.
De meest complete SEO-gids online
Hoger in Google komen en grote hoeveelheden gratis bezoekers naar je website krijgen? Ik heb een gratis SEO e-book voor je, geschreven door de Internet Marketing Unie (de grootste SEO-specialisten van Nederland).
In dit gratis e-book staat alles over hoe je snel hoger in Google kan komen. Ideaal! Daarom deel ik dit graag met je. Je hoeft het namelijk niet uit te besteden. Als je weet waar je naar moet kijken kun je er gewoon zelf mee gaan starten.
Maar met meer bezoekers ben je nog niet direct geholpen. Je wil ook dat bezoekers converteren (een waardevolle actie doen, zoals het kopen van een product of contact met je opnemen). Ook hiervoor heb ik een gratis e-book voor je. In dit gratis conversie optimalisatie e-book vind je de ultieme guide waarmee je zelf je website kunt optimaliseren.
Zo zet jij binnen mum van tijd websitebezoekers om naar betalende klanten!
Liever niet alleen modderen?
Wil je met de verschillende SEO-tools aan de slag, maar geen tijd om helemaal uit te gaan zoeken hoe de verschillende tools werken?
Of wil je eigenlijk nog wel meer weten van SEO? En is een gratis e-book niet voldoende?
Wil je een duidelijke training van experts, zodat je SEO staat als een huis? Meld je dan aan voor de cursus ‘Meester in SEO’ van IMU.
De heren van IMU zijn expert in SEO en je website laten groeien; ze kennen alle tools en geven je superveel tips. Dit zie je ook terug in de reacties van deelnemers.
Babet Nijhof (breiclub.nl) bijvoorbeeld is superenthousiast: “200.000 bezoekers! We zijn de afgelopen 30 dagen voor het eerst over de 200.000 bezoekers gegaan! En, daarvan 140.000 uniek. Gaaf!! Komt doordat we zo goed gevonden worden in Google dankzij de IMU 🙂
Wil je snel stappen maken? Leer dan ook alles over onder andere Video SEO, Rich Snippets, Snelheid, SEOcial en Google Rankbrain in deze praktische videocursus. Meld je hier aan.