Iedereen maakt tegenwoordig visuele content. Ook ondernemers maken veel gebruik van afbeeldingen, foto’s, video’s, infographics en andere vormen van visuele content. Elke blogger, VA (virtual assistent), webshopeigenaar, online ondernemer en ZZP-er met een website of social media kanaal kan eigenlijk niet meer zonder.
Vroeger had je een grafisch ontwerper nodig om een mooie afbeelding te laten maken. Dat is verleden tijd. In dit artikel lees je wat online design- of ontwerpsoftware is. Je ontdekt voor wie het geschikt is en hoe je het beste grafisch design software programma kiest dat bij jou past.
Wat is (online) design software?
Design ofwel ontwerp software is bedoeld om visuele content te maken.
Onder visuele content verstaan we afbeeldingen, animated content, zoals animated gifs en animated video, video, infographics, enzovoort. Visuele content maak je voor online toepassingen zoals social media posts, je blog of website, presentaties voor (online) trainingen, video’s, logo’s en nog veel meer.
Maar visuele content zet je niet alleen online in. Je kan ook offline materialen zoals visitekaartjes, flyers of posters maken.
DIY – Doe het zelf
Vroeger moest je voor alles een designer (ontwerper) inschakelen. Die tijd ligt al even achter ons. Inmiddels is de techniek zo ver gevorderd dat je ook als leek visuele content kan maken.
Dat wil niet zeggen dat je ontwerpers helemaal niet meer nodig hebt, zeker niet. Een huisstijl ontwerpen of een goed converterende website ontwerpen is echt wel vakwerk. Maar je kan echt heel veel zelf doen.
Hoe handig is het als je een post op Facebook wil plaatsen en je kan zelf meteen je foto, video of afbeelding even snel maken. En die afbeelding ziet er ook nog super uit, bijna professioneel.
Online design software bespaart je tijd en natuurlijk geld met ook gewoon een goede kwaliteit 🙂
Is (online) design software voor iedereen?
Ja eigenlijk wel. Het maakt niet veel uit of je ondernemer bent, student of scholier of actief bent in een vereniging en daarvoor visuele content maakt. Maar aangezien ik me richt op software voor online ondernemen en werken, is mijn informatie gericht op die toepassingen.
De tools (programma’s) zijn vrijwel allemaal online beschikbaar. Je hebt alleen internettoegang nodig om ze te gebruiken. En je moet een account aanmaken.
Veel programma’s hebben een gratis versie en betaalde versies. En dat niet het geval is, dan kan je in elk geval een aantal dagen gratis proberen of het wat voor je is.
Is een design programma moeilijk te gebruiken?
Nee, echt niet. Natuurlijk is het wel handig als je vaker met een computer werkt, maar in de meeste programma’s is het supergemakkelijk om een ontwerp te maken en te downloaden.
Wil je iets meer dan de simpelste dingen, dan kost dat meer tijd, maar het is uit te vinden. En online zijn talloze uitlegvideo’s te vinden, ook in het Nederlands.
Op het HowTo hotspot Youtube kanaal vind je onder andere veel demo en tutorial video’s.
Ik heb totaal geen ontwerpkennis en -ervaring. Is het dan iets voor mij?
Ja hoor, want de meeste tools krijgen van allerlei ontwerpers sjablonen die jij als onervaren leek gewoon kan gebruiken. Je past gewoon de kleur of de foto aan en je hebt een grandioos ontwerp voor een social media post of zelfs logo.
Speciaal voor de lezers van mijn blog heb ik een gratis online video-training gemaakt over Canva, een bekende, gebruiksvriendelijke en betaalbare design tool.
De training is 100% en je krijgt 28 dagen toegang, zodat je in 4 weken alle ins en outs van Canva leert kennen. Meteen een account aanmaken? Start dan hier je 30 dagen gratis proefperiode.
Is ontwerpsoftware duur?
Het hangt uiteraard af van welk pakket je kiest. De echte professionals maken over het algemeen gebruik van andere software dan ZZP-ers, VA’s, coaches en trainers die hun eigen visuele content willen (kunnen) maken. Zij kiezen voor Indesign of Illustrator van Adobe.
Dit is kostbare software en heeft ook zoveel mogelijkheden dat je er gemakkelijk in verzuipt. Het risico bestaat dat je dan echt niet meer weet waar je moet beginnen en uiteindelijk deze dure software nauwelijks gebruikt.
Selecteer de beste online design software voor jou
In dit vergelijkingsartikel zet ik 13 pakketten naast elkaar, zodat je je eigen keuze kan bepalen. De prijs van de design software die daarin besproken wordt, varieert van gratis tot $50/mnd, met gemiddeld €9/mnd.
Als je alleen gratis software wil, bedenk dan dat dat niet bestaat. Gratis is nooit voor niets 🙂 Je betaalt minimaal met je gegevens en data over je gedrag.
Waarom heb je een design tool nodig?
We gaan visueel met zijn allen. Kijk maar op je social media accounts, overal zie je allerlei vormen van visuele content – video, afbeeldingen, animated video’s en afbeeldingen – de overhand krijgen.
Was een jaar of tien geleden de tekst nog allesbepalend, nu is dat visuele content.
Back to visual
De technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt dat we in onze tas of broekzak een enorm krachtige computer hebben. Eentje met heel veel geheugen en een camera die hoge kwaliteit video, audio en foto’s aflevert. Tel daarbij op dat databundels vrijwel niets meer kosten. Dan is het niet meer dan logisch dat we terugkeren naar waar ons brein goed in is: visuele indrukken verwerken.
We leren het af op de basisschool en middelbare school, maar eigenlijk zijn we heel visueel ingestelde wezens.
We verwerken beeld zoveel sneller dan tekst en van wat we lezen onthouden we maar een fractie. Check dit artikel – met interessante infographic 🙂 – op Frankwatching: https://www.frankwatching.com/archive/2014/09/12/waarom-visuele-content-beter-scoort-dan-tekst-infographic/
Hoe kies ik de beste online design software die bij mij past?
Okay, overtuigd, maar wat is de beste ontwerpsoftware voor mij als blogger, ZZP-er, VA of webshopeigenaar?
Een logische vraag die niet met een simpel antwoord afgedaan kan worden. Stel jezelf de volgende vragen om je keuze gemakkelijker te maken.
Hoe vaak gebruik je de software?
Dit is belangrijk. Ga maar na, als je een keer per kwartaal een serie posts maakt, wil je niet elk kwartaal weer opnieuw uitvinden hoe iets werkt. De gebruiksvriendelijkheid en het aantal mogelijkheden bepalen samen hoe de leercurve verloopt. Een steile leercurve vraagt veel uren uitzoeken en veel herhaling. Als je meteen snapt hoe iets werkt, kan je na een paar maanden ook snel weer aan de slag.
Hoe belangrijk is de output van de software voor jou?
Visuele content vind je misschien minder belangrijk voor je bedrijf dan een goede boekhouding. Ik zeg niet dat dat zo is, maar op deze manier kan je wel een afweging maken voor de keuze van alle software die je nodig hebt. Als je hele bedrijf draait om video, is het maken van mooie afbeeldingen anders dan wanneer je een webshop hebt en de productafbeeldingen de omzet omhoog stuwen.
Hoeveel tijd wil je zelf besteden aan het maken van content?
Het kan zijn dat je alle visuele content laat maken en af en toe zelf ook een afbeelding wil kunnen maken. Dat is natuurlijk heel anders dan wanneer je eigenlijk alle visuele content zelf gaat maken. Als je eigenlijk alleen het ontwerp van je huisstijl uitbesteedt.
Hoe leuk vind je het om visuele content te maken?
Niet onbelangrijk! Als je het superleuk vindt, is de kans groot dat je ook meer tijd en energie besteedt aan het uitzoeken van alle mogelijkheden of dat je op youtube en social media op zoek gaat naar wat er allemaal mogelijk is. Dan zal je eerder tegen de grenzen van eenvoudige software aanlopen dan wanneer je even snel wat content wil kunnen maken.
Wat is je budget?
Alles moet betaald worden, ook de software die je gebruikt. En voor software die je vrijwel dagelijks gebruikt en die je veel tijd bespaart, heb je waarschijnlijk meer budget dan voor dure software die je af en toe eens nodig hebt. Hier wil ik je wel uitdagen om kritisch te zijn.
Velen vragen mij of er geen gratis software is, omdat die niets zou kosten. Dat is natuurlijk een illusie. Gratis is nooit voor niets.
Je betaalt altijd:
- met je eigen tijd doordat het veel omslachtiger is om te bereiken wat je wil bereiken,
- met je gegevens, zodat bedrijven leren hoe ze hun marketing moeten inzetten
- met je gedrag op het internet, ook weer waardevolle info voor bedrijven over hun marketing en doelgroep
Realiseer je dat als je alleen zoekt naar gratis software.
Het gaat nog een stapje verder. Denk alleen maar aan de data die je verspreidt door via Facebook (of een andere social media app) in te loggen bij andere software (betaald of onbetaald). Lees er meer over: Here’s how to see which apps have access to your Facebook data — and cut them off
Aan de slag met online design software
Elke ondernemer maakt gebruik van visuele content. Er zijn gebruiksvriendelijke en betaalbare design software programma’s die je kan gebruiken. En aan de hand van een paar vragen, bepaal je snel welke software bij jou past.
Speciaal voor de lezers van mijn blog heb ik een gratis online video-training gemaakt over Canva, een bekende, gebruiksvriendelijke en betaalbare design tool.
De training is 100% en je krijgt 28 dagen toegang, zodat je in 4 weken alle ins en outs van Canva leert kennen. Meteen een account aanmaken? Start dan hier je 30 dagen gratis proefperiode.