Hoe maak je een URL korter

Wil je een URL verkorten? 7 eenvoudige tools die je kan gebruiken

Ken je ze?
Die korte links die beginnen met bijvoorbeeld bit.ly of ow.ly?
Ze zijn gemaakt met de zogenaamde URL Shorteners ofwel URL-verkorter of linkverkorters.

In dit blog vergelijk ik 7 van deze URL-verkorters, zodat jij kan kiezen welke het best bij jou past.

Deel
Deel
Verstuur
App

Inhoud

Waarom zou je eigenlijk zo’n URL-verkorter gebruiken?

Goede vraag!

Er is een aantal redenen:

Allereerst voor die situaties waarin je een link niet kan ‘verstoppen’ achter een kort tekstje, zoals in LinkedIn of Facebook posts.

Ten tweede, heb je op Twitter of LinkedIn een maximum aantal karakters voor je post. Zonde om die aan een lange link te besteden. Twitter heeft inmiddels een eigen linkverkorter. Check hier welke dat is.

En tot slot, soms wil je een korte link die mensen gemakkelijk kunnen onthouden. Soms kan je namelijk zelf de linktekst samenstellen.

Wat is belangrijk als je kiest voor een URL verkorter?

Natuurlijk hangt het af van wat jij ermee wil bereiken, maar de volgende punten kunnen jouw keuze beïnvloeden. Wil je

  • statistieken bijhouden van klikken op de link?
  • de URL zelf kunnen aanpassen?
  • een account aanmaken?
  • een eigen domeinnaam koppelen aan je shortener?
  • dat je verkorte URLs openbaar zijn en voor iedereen beschikbaar?
  • vanuit Chrome of andere webbrowsers links kunnen verkorten?
  • binnen een social media planner linkverkorters gebruiken?
  • de kortst mogelijke URL?

Wanneer is een verkorte URL niet handig?

In een e-mail of ander tekstbericht, waarin je geen stukje tekst kan voorzien van een hyperlink bijvoorbeeld, kan het netter overkomen als je een kortere link invoegt dan een hele lange.

Bedenk goed waar je de URL-shorteners voor inzet. Sommige mensen vinden het verdacht, omdat niet duidelijk is waar de link naar toe leidt.

Hiervoor zijn dan weer sites waarop je de bron-URL achter een verkorte URL kan opzoeken. Dit zijn bijvoorbeeld Checkshorturl.com. UnshortenIt of een extensie voor Chrome, zoals UnshortenLink

Zoekmachine-vriendelijk: Verwijzing naar de originele link

Laat in de keuze van een URL-verkorter meewegen of de tool verwijst naar de originele URL. Dit is belangrijk voor je resultaten in zoekmachines.

Google en andere zoekmachines vinden links op je blog of andere webpagina’s nog steeds belangrijk.

Niet elke linkverkorter werkt met een zogenaamde redirect, waardoor zoekmachines weten welke originele link erachter zit.

Wat is een redirect?

Een 301 redirect betekent dat de verkorte link permanent doorverwezen is naar de originele URL. Met een 307 redirect geef je aan dat het een tijdelijke doorverwijzing betreft. Met andere woorden, het doel van de link kan veranderen. Deze 307-redirects worden niet door zoekmachines geïndexeerd.

Kies jouw linkverkorter

Check hieronder de verschillende URL-verkorters en kies welke het beste bij jou past: Bit.ly Bit.do Bl.ink Buff.ly Goo.gl Is.gd Ow.ly t.co Tinyurl Yourls

Bitly

Bitly wordt veel gebruikt als linkverkorter en maakt gebruik van de 301-redirect. In allerlei tools om posts te plannen of te plaatsen, zoals Buffer en Tweetdeck is Bitly geïntegreerd. Er is ook een extensie voor Chrome om snel links te kunnen verkorten terwijl je op een pagina bent. Je kan ervoor kiezen om zonder account te werken:
bitly linkverkorter1
link invoeren
bitly linkverkorter2
verkorte link
Of je maakt een account aan. Het verschil is dat binnen je account:
  • de kliks (statistieken) bijgehouden worden
  • je tags kan koppelen aan je verkorte URL om ze later terug te vinden
  • je het random deel van de link kan vervangen door een eigen tekst Dus bit.ly/howtotipGA in plaats van bit.ly/2xguEvc
Bitly kan je binnen Buffer, gebruiken als linkverkorter, zodat je ook bij het plannen van je social media posts dezelfde linkverkorter gebruikt. Geen idee wat Buffer is? Klik hier om meer over Buffer te lezen.

Bit.do

Bit.do is eenvoudig. Je hebt geen account nodig om je link te verkorten. Je kan kiezen om je eigen tekst ipv de aangemaakte link te gebruiken.> Door achter je link een – teken te plaatsen, heb je toegang tot de statistieken.
bitdo linkverkorter1
link invoeren
bitdo linkverkorter2
verkorte link
Wat Bit.do onderscheidt, is dat het – tegen betaling- de mogelijkheid biedt om de verkorte links vanaf je eigen domeinnaam te maken. Dan heb je niet Bit.do/3madoj, maar bijvoorbeeld howtohotspot/artikel Interessant? Klik hier om er meer over te lezen<.

Blink

Blink is een URL shortener met verschillende betaalde opties. Maar er is ook een gratis service, waarin je een custom domein kan toevoegen.

blink Verder kan je links importeren uit een andere tool. Blink geeft de mogelijkheid om te kiezen tussen een 301 redirect en een 307 redirect. Met een app kan je ook op je mobiel je links beheren en met extensies voor browsers doe je dat gemakkelijk in je browser zelf. Via Zapier kan je je statistieken koppelen aan Google bijvoorbeeld. Een optie die andere tools niet bieden.

Buffly

Buffly is de standaard linkverkorter van Buffer (maar je kan ook voor een andere kiezen). Dit betekent dat alleen binnen deze social media planner gebruikt kan worden. Zodra je een link toevoegt aan een post, wordt die automatisch omgezet in een buffly-link. buffly linkverkorter Wat is en doet Buffer? Lees dit artikel om het te ontdekken.

Goo.gl

Google had een eigen linkverkorter. Sinds maart 2019 is die niet meer te beschikbaar.

Is.gd

Overzichtelijk, dat is wat Is.gd is en het werkt met de 301-redirect. Je plakt je link, klikt op de knop [Shorten] en je krijgt je link. Als je wil, kan je ook een QR code ophalen. Wil je iets meer, dan klik je op Further options, waarna je een eigen omschrijving voor de verkorte link kan invoeren en/of kan aanvinken dat statistieken bijgehouden moeten worden.
isgd1
link invoeren
isgd2
verkorte link

Ow.ly

Ow.ly is een eenvoudige URL verkorter die je zonder account kan gebruiken. Wel moet je door de reCaptcha heen (het ‘Ik ben geen robot’ vinkje).
owly linkverkorter1
link invoeren
owly linkverkorter2
verkorte link
Maar als je iets meer wil, werk dan vanuit Hootsuite om je posts met links in te plannen en je kan ook je statistieken volgen. Weet je niet wat Hootsuite is? Klik dan hier om meer te lezen over Hootsuite.

t.co – voor Twitter

Twitter heeft een eigen, verplichte linkverkorter ingevoerd: t.co. T.co verkort elke link – ook een verkorte link, tot 23 karakters. Twitter probeert zijn gebruikers te beschermen tegen frauduleuze of foute links met deze verplichte verkorter en checkt links naar websites. De reden waarom je toch nog bijvoorbeeld Bit.ly zou gebruiken is om zelf de klikstatistieken bij te kunnen houden.

TinyURL

TinyURL doet wat het moet doen; URLs verkorten en gebruik maken van de 301-redirects. Je kan je een eigen link maken met letters, cijfers en punten. Het grappige is dat bij  het resultaat staat hoeveel karakters de originele link had en hoeveel de verkorte link.
tinyurl linkverkorter1
link invoeren
tinyurl linkverkorter2
verkorte link

Yourls

Helemaal zelf je eigen url shortener beheren kan ook. Je hebt wel enige handigheid nodig in het beheren van je website.  Maar dan kan je ook echt helemaal los met je eigen URL verkorter, Yourls. Het is een open-source tool die je het beheer geeft over de linkjes en de statistieken. Yourls

Welke linkverkorter maakt de kortste URL?

Om dit te testen heb ik in elke linkverkorter dezelfde URL ingevoerd, zodat je kan zien welke link het kortst is (ik heb uiteraard nergens gekozen voor een eigen tekst).

De oorspronkelijke url is: ‘https://www.youtube.com/watch?v=GhKF5xiaOrQ&t=

En dit is het resultaat:

Bitly: http://bit.ly/2hfWDY5 – 21 tekens

Bit.do: http://bit.do/dLdA6 – 19 tekens

Buffly: https://buff.ly/2wxYC0T – 23 tekens

Goo.gl: https://goo.gl/w2KdCQ – 21 tekens

Is.gd: https://is.gd/bNFwOj – 20 tekens

Ow.ly: http://ow.ly/ilwn30fi8hr – 24 tekens

TinyURL: http://tinyurl.com/y9j2wcfm – 27 tekens