blog image review ixl hosting

Review iXL hosting 2019: Beste webhosting in Nederland

Nederlandse webhosting is fijn voor bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Elke ondernemer met een website heeft ook hosting nodig. Immers je website moet beschikbaar komen op het wereldwijde web.
In dit artikel ontdek je wat belangrijk  is voor de keuze van passende webhosting voor jouw (WordPress) website. 

Laat je je website maken?
Het is niet zeker dat de hosting inbegrepen is.
Controleer het goed en zorg dat je in elk geval begrijpt wat webhosting inhoudt.

Deel
Deel
Verstuur
App

Inhoud

Wat is webhosting?

Webhosting is een dienst.

Wikipedia zegt het als volgt: 
Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website.

Webhosting bedrijven huren in datacentra grote servers (een enorme computer, vergelijkbaar met je (vroegere) desktop). En jouw website staat op een van die servers. Daar staan nog veel meer websites van allerlei andere bedrijven, om efficiënt gebruik te maken van de beschikbare capaciteit. En de prijs blijft daarmee aantrekkelijk. 
Deze bedrijven zorgen er samen met de datacentra voor dat jouw website altijd online blijft en dat je website – alle gegevens en bestanden – beveiligd is tegen hackers en andere ellendelingen.

Een webhosting pakket biedt meer dan alleen een plekje voor je website. Vaak krijg je ook:

E-mailadressen

Minimaal 1, maar vaak meerdere e-mailadressen per pakket.

Een spamfilter

Meestal is het niet voldoende, dit is een basaal spam filter.

Een database

Veel data en gegevens op je website worden in een database opgeslagen. Dit hoef je niet helemaal te doorgronden. Het is voldoende dat je snapt dat de inhoud van je website, zoals je blogs, los van je website template worden opgeslagen.

Back-up

In geval van problemen is het fijn als er back-ups gemaakt zijn, zonder dat je daar zelf steeds aan hoeft te denken. 

Domeinnaam

En hoe zit het dan met je domeinnaam? Een domeinnaam is het adres waar je website te vinden is. We noemen het ook wel de URL, zoals https://www.howtohotspot.nl.

De domeinnaam zit niet in elk hostingpakket, maar je hebt er wel eentje nodig voor je website 🙂

Wat is WordPress hosting?

Wordpress hosting verschilt op een paar punten van “gewone” webhosting. Wordpress is een content managementsysteem (CMS) dat heel veel gebruikt wordt wereldwijd. Het is open source en voor iedereen gratis beschikbaar. Dat brengt iets meer veiligheidsrisico met zich mee. Webhosting partijen die zich richten op WordPress hebben kennis van WordPress en bieden een aantal extra’s:
  • Specifieke beveiligingseisen die voor WordPress nodig zijn
  • Ondersteuning bij het up-to-date houden van je WordPress-website (automatische updates)
  • Optimalisatie van de snelheid van een WordPress website
  • Met een druk op de knop WordPress installeren: gemak dient de mens 🙂
48% van de websites wereldwijd die gebruik maken van een CMS, maken gebruik van WordPress (bron: builtwith). En het gebruik van WordPress groeit nog steeds.

Wat is belangrijk bij het kiezen van webhosting?

Er zijn heel veel partijen die webhosting aanbieden. Hoe maak je een goede keuze?

De goedkoopste is meestal niet de meest geschikte. 

Je website heeft een de volgende dingen zeker nodig:

  • een veilige plek
  • genoeg ruimte
  • voldoende snelheid

Dat zijn dus de eerste belangrijke criteria bij het kiezen van webhosting. 

Laten we ze even doorlopen:

Een veilige plek betekent dat jouw website veilig is tegen hackers. Voor WordPress moet dit dus extra goed geregeld zijn.

Genoeg ruimte is nodig om te zorgen dat je website kan groeien. Je voegt foto’s, artikelen, producten of andere informatie toe. Daarvoor heb je opslagruimte nodig. 

Maar dat niet alleen. In goedkope webpakketten wordt de ruimte op de server verdeeld over heel veel websites. Je kan je voorstellen dat dit snel gaat knellen, waardoor je website trager wordt. 

Voldoende snelheid. ‘Wat is voldoende snelheid?’ vraag je je misschien af. Google vindt een snelle website heel belangrijk. Absolute getallen zijn er niet over te geven. Maar op diverse websites kan je de snelheid van je website meten. Ga naar gtmetrix.com en bekijk het rapport. Dat ziet er ongeveer zo uit:

gt metrix rapport voorbeeld

Je krijgt feedback op verschillende punten van je website. Als je groene cijfers ziet, zit je best goed. De snelheid van je website kan met de goede technische inrichting verhoogd worden.

Wat is verder belangrijk bij de keuze van webhosting?

Een website zonder problemen bestaat niet. Zelfs als je het supergoed onder controle hebt, kan er iets misgaan. Dan is het belangrijk dat je terecht kan bij je hostingpartij. Dus een helpdesk die je kan bereiken is heel belangrijk. Voor veel mensen is een Nederlandstalige helpdesk een pluspunt. Als dat voor jou belangrijk is, let daar dan goed op.

Misschien vind je het heel belangrijk dat je gegevens niet in de VS worden opgeslagen, let dan goed op waar de datacentra van de hostingpartij staan. 

Lees ook dit artikel over groene en Nederlandse webhosting.

Welk webhostingpakket heb je nodig?

Zorg dat je een webhostingpartij kiest met meerdere pakketten. 

Zo kan je namelijk groeien als het nodig is.
Hoe groter het pakket hoe meer dataverkeer en schijfruimte, een groter aantal subdomeinen en e-mailadressen, hoger aantal back ups, meer beveiliging en een hogere snelheid. 

Als je een eenvoudige website hebt met niet superveel bezoekers, is een pakket van rond de €10 prima. Met een WordPress website adviseer ik je WordPress hosting, vanwege de extra beveiliging en hogere snelheid.

Wat is een goede hostingpartij?

Dat is voor een ander moeilijk te bepalen. 

De eerste hostingpartij die ik had, had geen snelle helpdesk. Er kwam altijd antwoord, maar het was onmogelijk om ze telefonisch te bereiken. Voor elk nieuw domein moest ik een ander pakket nemen. Zo onoverzichtelijk met 3 domeinen, dus ik ben overgestapt naar iXL hosting, een Nederlands bedrijf. 

Ze hebben me fantastisch geholpen bij deze overstap. Het ging mij boven mijn pet, maar supersnel geregeld en goed. Verder maken zij gebruik van een eigen datacentrum in Ede, dat ISO gecertificeerd is. Ik vind dat wel prettig.

Sinds een paar jaar ben ik tevreden klant bij iXL hosting om verschillende redenen. De belangrijkste drie geef ik hieronder.

Drie redenen waarom ik gekozen heb voor iXL hosting

Allereerst, meerdere domeinen en dus websites binnen mijn pakket. En WordPress installeren is een eitje. Een druk op de knop en het is klaar, meer is het niet. En ik kan gemakkelijk upgraden naar een ‘groter pakket’. 

Ten tweede, de supervriendelijke helpdesk heeft me al vaak snel van goed advies of een oplossing voor mijn probleem geboden. Ze zijn als het nodig is ook telefonisch te bereiken. 

Tot slot, groene  en Nederlandse webhosting. iXL hosting is een Nederlands bedrijf dat gebruik maakt van een Nederlands datacentrum waar alle servers staan. Ivm privacy en beveiliging vind ik dat wel een fijn idee. 

Als klant van iXL hosting heb ik een eigen account waar ik alle informatie over mijn pakket en alle vragen die ik ooit heb gesteld kan terugvinden. Daarnaast beheer ik al mijn e-mailaccounts en websites vanuit 1 account, via Direct Admin. 

In de video in de volgende paragraaf laat ik je zien hoe dat werkt.

iXL hosting achter de schermen

In onderstaande video deel ik nog eens mijn redenen om te kiezen voor iXL hosting.

Verder laat ik je zien hoe je je website kan beheren vanuit de DirectAdmin omgeving die iXL hosting beschikbaar stelt.

Prijzen iXL hosting

De pakketten van iXL hosting beginnen bij €2,50/mnd voor gewone webhosting tot €40/mnd voor WordPress hosting. 

Check de site van iXL hosting voor meer info. Klik hier om die direct te openen.

Handig overzicht

Interesse in andere krachtige tools om efficiënter en effectiever te ondernemen? Lees mijn uitgebreide artikel over efficiënter en effectiever ondernemen.