design wizard

Review DesignWizard. Een super-eenvoudige design tool met een toffe extra: video

Je bent geen designer of grafisch ontwerper, maar met design software voor afbeeldingen en video kan je de mooiste ontwerpen maken.

In het visuele tijdperk is voor elke (online) ondernemer het ontwerpen van images, het bewerken van eerdere ontwerpen of het bewerken van foto’s super belangrijk. En het is niet nodig om voor elke FB of Instagram post een ontwerper in te huren.

Het Australische bedrijf Canva heeft inmiddels een goede naam opgebouwd als design tool en wil de tool zijn waarmee iedereen een ontwerper kan zijn. Maar is er een goed en gratis of betaalbaar alternatief voor Canva? Zeker na de recente aanpassingen in Canva vragen ondernemers zich dat af. In dit review artikel onderzoek wat DesignWizard allemaal kan en hoe gebruikersvriendelijk het is.

Waarom is een design tool handig voor VA’s en ondernemers?

Als VA of ondernemer wil je posts op social media of website verfraaien met mooie, aantrekkelijke visuele content. Maar om al die content te laten maken door ontwerpers, dat is niet alleen een duur geintje, het is soms ook gewoon onhandig.

Gelukkig kan je heel veel zelf tegenwoordig.

Foto uploaden, tekst toevoegen en posten op jouw favoriete social media kanaal. Het kost je weinig tijd en het resultaat is prima. Nog handiger, gebruik een template uit de databases die dergelijke tools aanbieden en maak aanpassingen, zodat het bij jou en je bedrijf past.  

Dus een design tool helpt jou om je brand, je merk, op te bouwen.

DesignWizard: unieke design software voor afbeeldingen en video!

Design Wizard laat je zowel afbeeldingen als video’s maken. Die combinatie is erg fijn.

Voor digitale afbeeldingen zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Er is een aantal formaten voor social media posts beschikbaar, maar het is eenvoudig om je eigen formaat te bepalen. De toepassingen zijn niet beperkt tot een post op social media. Maak eens een sjabloon voor een presentatie of een hele presentatie in DesignWizard. Het format is beschikbaar.

Verder is ook gedacht aan te printen materiaal, zoals visitekaartjes of folders. Ook daarvoor zijn al standaardsjablonen beschikbaar.

Het bijzondere van Design Wizard is dat je ook korte video’s kan gebruiken; zowel als achtergrond als als video.

Voor wie is DesignWizard?

Design Wizard is voor VA’s die hun klanten willen helpen met mooie ontwerpen, afbeeldingen en video’s. En die graag efficiënt met hun tijd om gaan. Natuurlijk kan jij als webshopeigenaar, ZZP-er, coach of trainer ook zelf aan de slag in Design Wizard. Leef je uit en maak creatieve ontwerpen!

Welke opties heb ik bekeken?

Vrijwel elke designtool biedt een aantal functies en mogelijkheden, maar wat je wel en niet gratis kan doen, dat verschilt. Design Wizard heeft heel veel mogelijkheden, maar voor veel foto’s, templates en voor video’s betaal je een klein bedrag. Bijzonder is zeker dat je ook korte video’s kan maken en kan putten uit een bibliotheek met korte video’s.

Templates en Sjablonen

Design Wizard heeft een hele set templates voor allerlei formaten en voor video’s. De categorieën lopen nogal uiteen; van menu’s tot allerlei social media templates. Voor video’s is het aantal templates beperkter dan voor images.

Images bronnen

In Design Wizard zijn foto’s, iconen en illustraties ondergebracht onder de knop Images. Als je op zoek gaat naar foto’s, iconen of illustraties, kan je kiezen voor transparante en niet transparante images. Transparant betekent dat de achtergond transparant is. Dit is voor pijlen, lijnen en andere figuren een uitkomst.

Uploaden van afbeeldingen

Je kan ook (betaald account) je eigen afbeeldingen en foto’s uploaden om ze vervolgens te gebruiken in je ontwerpen.

Foto bibliotheek

Design Wizard heeft twee bibliotheken, namelijk DesignWizard en stockfoto’s. Die kan je apart of samen onder ‘All images’ bekijken.

design wizard

Video’s

Het leuke is dat je binnen Design Wizard ook mini-video’s kan maken. En je kan korte video’s, meer cinemagraphs eigenlijk, als achtergrond gebruiken. Hiermee onderscheidde Design Wizard zich echt van Canva en andere tools, maar inmiddels kan je in Canva (Pro) ook gebruik maken van video’s en video’s als achtergond gebruiken.

Ontwerpen maken

Met deze design software voor afbeeldingen en video is ontwerpen een peuleschil.
Tijdens het maken van je ontwerpen heb je allerlei elementen tot je beschikking.
Templates en sjablonen zijn een mooi startpunt, maar daarnaast beschik je over diverse fonts en standaard tekstelementen, illustraties en iconen en vlakken in allerlei vormen.

Je past eenvoudig de kleuren en transparantie aan en met filters geef je je afbeelding een heel eigen sfeer.

Wat handig is, is een instelbaar grid. Hiermee deel je je afbeelding in in segmenten om het uitlijnen en indelen van elementen op je ontwerp gemakkelijker te maken.

Design WizardDesign Wizard biedt veel overzicht over de lagen in je ontwerp. Elk element is een laag en die kan je onafhankelijk van andere lagen locken of juist bewerken. En via het lagenpaneel klik je gemakkelijk door je lagen heen om snel bij het juiste element te komen.

Ontwerpen delen

Als je ontwerpen wil gebruiken op je website of social media, zijn er een paar opties. Je kan ontwerpen downloaden of rechtstreeks delen.

Downloaden

Je image-ontwerpen kan je downloaden in JPG of in PNG. Voor video’s geldt dat je kan kiezen voor een lage of een hoge resolutie. Per video die je downloadt betaal je een bedrag dat afhangt van de resolutie.

Delen op social media

Vanuit DesignWizard deel je je ontwerp direct op verschillende social media kanalen. Deel je ontwerp meteen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Of plan het in via social media planner Buffer. Met de link kan je je ontwerp overal delen. En embed het ook eenvoudig op je website met de embed-link.

Samenwerken

Dit ontbreekt in Design Wizard. Je kan wel je ontwerpen delen, maar een team aanmaken, dat is helaas niet beschikbaar.

Prijs

In vergelijking met andere design software is Design Wizard vergelijkbaar in prijs. Voor een abonnement betaal je vanaf $7,42 (2020), maar let goed op wat wel kan en welke beperkingen het met zich meebrengt. Klik hier om de abonnementen te vergelijken. 

Hoe gebruiksvriendelijk is DesignWizard?

Dit tool is ontworpen om zelf afbeeldingen te ontwerpen en te delen. Daarin is het niet uniek.

Het is gebruiksvriendelijk, omdat de meeste knoppen en functies duidelijke iconen hebben met een duidelijke betekenis. Er zijn weinig verborgen functies.

Heel fijn werken de knoppen Redo en Undo. Ik gebruik het veel om iets te proberen en dan weer ongedaan te maken.Het is heel eenvoudig om een kleur toe te voegen aan je kleurenpalet, zodat je het gemakkelijk kan hergebruiken.

Als je een tekst in een ontwerp wil aanpassen, klik je op de tekst en in een klein schermpje dat zich opent zie je alle opties voor de tekst. Dit geldt ook voor afbeeldingen, klik erop en een klein schermpje met alle opties verschijnt.

Het grid dat je over je afbeelding kan leggen is heel handig om teksten en andere elementen op de juiste plek te plaatsen.

De lagen kan je in beeld krijgen, zodat je ze gemakkelijk los van de andere lagen kan bewerken. En dat niet alleen je kan ook elementen, groepen en lagen op slot zetten, zodat er niet per ongeluk wijzigingen worden doorgevoerd. Je ontwerp in meerdere formaten opslaan is met de knop [CHANGE SIZE] wel heel gemakkelijk.

De kleur uit een foto of afbeelding halen is superhandig en supersimpel. Met het penseeltje is het zo gebeurd en voeg je de kleur meteen toe aan de kleuren in je ontwerp.

Heb je een afbeelding of video die je vaker wil gebruiken? Maak het een favoriet en via de button Favorieten, haal je ‘m snel weer op.

Wat vind ik minder goed in DesignWizard?

Allereerst, vind ik het een beetje onpraktisch dat de knop Images je de mogelijkheid geeft om allerlei categorieën te kiezen. Maar dat je deze keuze hebt, is niet heel erg duidelijk.

 Ten tweede is een aantal handige opties in Canva (Pro) niet beschikbaar:

  • het is niet mogelijk om afbeeldingen te uploaden vanuit je eigen social media accounts. Iets wat in Canva Pro inmiddels wel kan
  • het is niet mogelijk om animated GIF bestanden te downloaden. Dit kan in Canva
  • video’s uploaden is niet mogelijk, dus je bent voor achtergrond video’s afhankelijk van de (stock) video’s in Design Wizard in Canva Pro wel
  • met je team aan ontwerpen werken kan helaas niet

Conclusie

Dus als je gemakkelijk en snel zelf ontwerpen wil maken, bekijk dan zeker DesignWizard als design software voor afbeeldingen en video.
Het is zeker een alternatief voor Canva, maar het biedt niet meer mogelijkheden.
Het is betaalbaar en met een betaald account kan je ook (achtergrond)video’s maken.
Een superwaardevolle toevoeging die Canva sinds 2020 ook biedt.

Dus… als je Canva for Work te duur vindt en je wil wel de extra mogelijkheden, overweeg dan zeker Design Wizard. Wil je meteen met Design Wizard aan de slag? 

Met deze link ga je naar Design Wizard.

In eerder blogs zette ik al een aantal design tools op een rijtje, als je over andere alternatieven wil lezen.