blog Canva PRO review 2020 NL

Waarom Canva Pro kiezen? Voor tijdwinst en gemak [NL Review/Demo Canva Pro 2020]

Waarom zou je betalen voor Canva Pro? Voornamelijk vanwege de enorme tijdwinst die het je oplevert.

Op social media – Facebook, Instagram, LinkedIn, websites, zie je de mooiste visuele content voorbij komen in posts van ondernemers, influencers, eigenlijk van iedereen die dit geheime wapen heeft ontdekt.

Ook websites, presentaties, animaties en video’s maak je in een handomdraai in… Canva.

Tijd besparen met Canva

Er zijn allerlei tools, maar Canva heeft enorm veel mogelijkheden, vaak meer dan de andere tools. Dat bespaart tijd, omdat je niet meer in tool A iets maakt en downloadt. Vervolgens moet uploaden in tool B om weer de volgende stap te doen. Tijd vretend en met chaos als resultaat.
Vooral voor ZZP-ers, VA’s, coaches, webshopeigenaren en andere online ondernemers voor wie ontwerpen maken niet het dagelijks werk is, is Canva een verademing. 

Canva is enorm verbeterd

Canva heeft een enorme inhaalslag gemaakt in de afgelopen periode en ik denk dat ze inmiddels weer op de troepen vooruit lopen.

Review Canva Pro: online design software
Bron: Canva blog
Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App

Inhoud

Canva Pro Review

Canva Pro – betaalde versie – heeft een aantal hele grote voordelen ten opzichte van de gratis versie. En of die voor jou de doorslag geven voor een abbo van plm €9/mnd, dat kan je natuurlijk zelf het beste beoordelen. 

Daarom laat ik je in dit review-artikel zien wat Canva Pro te bieden heeft bovenop de gratis versie, Canva Free, en ik bespreek ook hoe gebruiksvriendelijk het is. Natuurlijk vergeet ik eventuele nadelen niet 🙂

Nieuwsgierig?

Ik laat het je zien in deze video. En als je liever leest dan een video bekijkt, scroll gewoon verder. Onder de video leg ik alles uit in tekst. 

Oh, en de ontwikkelingen gaan zo snel! De Content planner was er nog niet toen ik deze video opgenomen heb een paar weken geleden. 

Speciaal voor de lezers van mijn blog heb ik een gratis online video-training over Canva

De training is 100% en je krijgt 28 dagen toegang, zodat je in 4 weken alle ins en outs van Canva leert kennen.  

Voor wie is Canva?

 

Everyone a designer

ofwel Iedereen een ontwerper

Dat is de slogan van Canva, een bedrijf uit Australie dat in 2012 door Melanie Perkins en co-founders werd opgericht. 

Tijdens haar studie leerde ze studenten how Indesign en Photoshop werkte en ontdekte dat studenten die tools erg lastig vonden.
En dat moest anders vond ze.
The rest is history 🙂

Canva voor VA, ZZP-er, Blogger, kennisondernemer, webshop

Canva is voor de ZZP-er, VA, kennisondernemer, blogger of influencer, die zelf snel afbeeldingen wil bewerken voor de website of webshop, social media posts wil maken en delen, snel en gemakkelijk korte video’s en animated posts wil maken & delen, of een presentatie wil maken die net wat extra biedt. 

Kortom, het is voor diegenen die het verschil willen maken met zijn of haar visuele content

Bijna opgezegd een jaar geleden

In de voorbereiding voor dit artikel heb ik alle opties van Canva Pro weer eens op een rijtje gezet. En ik kan me haast niet meer voorstellen dat ik krap een jaar geleden nog op het punt stond om mijn Canva Pro abbo op te zeggen en over te stappen naar een alternatief… zo blij dat ik dat niet heb gedaan.

Canva heeft een enorme inhaalslag gemaakt en aan de lopende band komen er nieuwe features bij. Sommige hiervan zijn voor Free (gratis) en Pro, andere alleen voor Canva Pro. Het voordeel van Pro wordt wel steeds groter en duidelijker.

Wat is Canva?

Voor het geval dat je Canva nog niet kent, leg ik hieronder eerst even uit wat Canva is. Weet je dat al?
Lees dan verder in de volgende paragraaf. 

Canva is een online design tool voor iedere ZZP-er, ondernemer, webshop eigenaar, coach, trainer of VA die de mooiste ontwerpen zelf wil maken of in elk geval niet alles kan of wil uitbesteden.

Of beter nog, het is een online grafische design tool waarmee je snel en gemakkelijk afbeeldingen en video’s maakt, bewerkt en deelt op social media of met teamleden. Daarnaast heeft Canva een gratis smartphone app en zelfs ook een desktop versie.

Afbeeldingen en video’s maken

Afbeeldingen en video’s maak je snel zelf met behulp van beschikbare  stockfoto’s, je eigen uploads, elementen – zoals iconen, plaatjes, vlakken, fotolijsten -, teksten en video’s. 

Gemakkelijk aanpassingen doen

Kleuren van verschillende elementen en achtergronden pas je heel snel aan naar elke gewenste kleur. 

Filters op foto’s

Foto’s voorzie je heel gemakkelijk van filters, je maakt uitsnijdingen of je spiegelt de foto als dat een mooier ontwerp oplevert. 

Fijne interface

De interface van Canva helpt je om elementen te organiseren, consistent te zijn door meerdere posts te maken binnen eenzelfde ontwerp. Je houdt overzicht over o.a. kleuren en lettertypes.

En foutjes herstel je snel, terwijl je niet bang hoeft te zijn dat je iets kwijt raakt. Alles wordt automatisch en online opgeslagen.

Sneak preview Canva

Een heel kort overzicht van hoe Canva eruit ziet. 

Wat zijn de voordelen van Canva?

Canva Pro biedt een aantal aantrekkelijke voordelen boven de gratis versie van Canva. Het zijn vooral voordelen die je enorm veel tijd besparen.

In deze Canva Pro review bespreek ik alle extra’s in Pro die je niet in Canva gratis vindt:

 • Een enorme foto-, video- , lettertype- en elementenbibliotheek, meer dan 60 miljoen (in de Free version is de set veel beperkter)
 • Betere zoekfunctie van je ontwerpen en van elementen en foto’s
 • Video en animated posts maken en exporteren
 • Folders aanmaken om je ontwerpen te organiseren en 100GB opslagruimte voor je eigen ontwerpen
 • Content inplannen op social media kanalen
 • Magic resize: pas met een druk op de knop het formaat aan; zo maak je een ontwerp en gebruikt het in meerdere formaten (elk social media kanaal vraagt eigen afmetingen)
 • Animaties en gifjes maken
 • Je eigen huisstijl – kleuren, lettertypes en templates – in heel Canva beschikbaar

Nu vraag je je misschien af of dat de investering waard is. Ik doorloop hieronder elk verschil.

Speciaal voor de lezers van mijn blog heb ik een gratis online video-training over Canva gemaakt. 

De training is 100% en je krijgt 28 dagen toegang, zodat je in 4 weken alle ins en outs van Canva leert kennen.  

Veel gratis beschikbare templates foto’s en elementen – met zoekfunctie 🙂

Canva gratis heeft al een uitgebreide bibliotheek van templates, foto’s, elementen en afbeeldingen, maar voor Canva Pro zijn dat er nog veel meer! Kies uit meer dan 60 miljoen foto’s en 60.000 templates (tegen 8000 in Free).

Te veel om zo even door te scrollen. Maar gelukkig is de zoekfunctie voor foto’s goed.

Kies voor zoeken op kleur, naam, formaat, gratis en/of Pro in combinatie met sleutelwoorden en je set wordt stukken kleiner.

Eigen Branding

Je eigen huisstijl – kleuren, lettertypes en templates – in heel Canva beschikbaar. Niet meer naar je eigen logo zoeken in de lijst met geladen afbeeldingen, je eigen uploads. En je hebt de juiste lettertypes en kleuren steeds onder handbereik.

De kleuren breng je onder in paletten en de je upload eenvoudig de lettertypes die nog niet in Canva beschikbaar zijn.

En nog een extraatje, je templates ofwel sjablonen maak je eenmalig voor ontwerpen die je vaker maakt. 

Ja, de brand kit bespaart je enorm veel tijd. 

Transparante achtergrond & Achtergrond verwijderen

PNG bestanden kan je opslaan met een transparante achtergrond. Dat kan heel handig zijn als je twee afbeeldingen met elkaar wil combineren. 

In Canva Pro kan je ontwerpen met een egale achtergrond opslaan als PNG met een transparante achtergrond. 

Background remover

En een feature die nog niet zo lang beschikbaar is, is de Background Remover. Van foto’s met een – bij voorkeur egale achtergrond – verwijder je met 1 enkele klik de achtergrond. Het maakt niet uit of dit je eigen foto’s zijn of dat je ze vanuit de bibliotheek van Canva kiest.

Inmiddels kan je ook eventuele slechte stukken repareren, wat te veel weggehaald werd kleur je bij, wat te weinig weggehaald werd, verwijder je alsnog.

Video en animated posts maken

Ook in de Free Canva versie kan je elementen binnen een ontwerp animeren. Maar de mogelijkheden zijn beperkter dan in de Canva Pro versie. Ik vind de mogelijkheden over het algemeen nog redelijk beperkt, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen.

Daarnaast kan je kiezen uit een collectie van geanimeerde – ofwel bewegende – elementen. 
Zoek de verschillen in beide plaatjes 🙂

Mix en match: statisch een bewegend beeld

Verder biedt Canva je nu de mogelijkheid om statische en bewegende beelden – animaties en video’s met elkaar te combineren. Je kan een achtergrondvideo opnemen en een foto of tekst daarvoor zetten.

Je upload je eigen video’s of je gebruikt de bibliotheek van Canva. Het aantal video’s waar je uit kan kiezen is voor Pro vele malen groter dan voor Canva Free. En maak je video compleet met een muziekje uit de bibliotheek met audiobestanden. 

Exporteren video of GIF

Je exporteert een korte video of een GIF. Een gifbestand is zonder geluid, de video kan met geluid zijn. Beide formaten zijn nu nog als Beta feature beschikbaar.

Canva pro downloaden video

Magic Resize

Ontwerpen eenvoudig hergebruiken
Als jij een beetje lijkt op de meeste online ondernemers, deel je content op meerdere social media kanalen. En dan ken je het gedoe van alle verschillende formaten die er zelfs binnen een platform bestaan! Daarvoor is Magic Resize in Canva Pro een uitkomst. 

Je maakt een ontwerp in een standaardformaat en via Magic Resize kies je de andere formaten die je nodig hebt. Met 1 druk op de knop wordt dezelfde post in allerlei andere formaten gekopieerd. Als je je basis formaat goed gekozen hebt, hoef je niet heel veel meer te wijzigen aan je andere ontwerpen. 

Een enorme time saver!!

Overzicht houden in Canva

In Canva Free kan je twee folders aanmaken. Voor een ongeorganiseerd persoon als ik is dat te weinig 🙂

En in combinatie met de 100 GB (in Free is dat maar 1GB) aan opslagruimte die je in de Pro versie tot je beschikking hebt, is dat helemaal drama kan je je voorstellen.

Gelukkig hebben ze ook daaraan gedacht. Met de zoekfunctie vind je je eigen ontwerpen snel weer terug.

Content Planner – nieuw in 2020

En nog niet zo lang beschikbaar: de content planner van Canva. Ontwerpen die je wil delen op social media kan je nu in batch maken en vervolgens plan je de publicatie-dag en -tijd in met de contentplanner.

Natuurlijk heb je nog steeds de mogelijkheid om zelf direct te publiceren op allerlei social media kanalen. 

Hoe gebruiksvriendelijk is Canva?

Heel erg gebruiksvriendelijk, ondanks de enorme waaier aan mogelijkheden die je inmiddels hebt.

Als je ervaring hebt met een design tool, is Canva niet heel verrassend. Eigenlijk wijst alles zich vanzelf. 

En als je eens een foutje maakt, kan je dat heel gemakkelijk corrigeren met de ‘Ongedaan’knop. 

Aangezien je je taal kan instellen op Nederlands, zijn de termen ook meteen duidelijk. En gelukkig is de vertaling ook goed 🙂 

Even wennen misschien

Waar je in het begin misschien even aan moet wennen, is dat specifieke functies voor een element pas zichtbaar zijn als je op dat element klikt. 

Je kan bijvoorbeeld de kleur van een tekst pas aanpassen als je de tekst geselecteerd hebt. Dit is in Word ook zo, dus je bent het waarschijnlijk wel gewend 🙂

Is er ook een nadeel aan Canva?

Heeft Canva geen nadelen? Canva (Pro) zou te uitgebreid kunnen zijn, zeker Canva Pro. Als je alleen maar een foto wil voorzien van een tekstje, dan heb je genoeg aan een eenvoudiger tool.

Doe je heel veel met video, dan is Canva niet afdoende. Dan heb je echt een specifieke video editing tool nodig. De video functie is voor basic toepassingen, voor posts die je op social media wil posten met korte video fragementen. Heel uitgebreide video editing functies verwacht ik eigenlijk niet in Canva. Maar wie weet.

Wat kost Canva Pro?

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Je hebt al een account voor €9,17/mnd als je per jaar betaalt (sept 2021). En in vergelijking met andere tools, is Canva zeker niet duur met alle opties die het biedt. Je kan namelijk 4 teamleden uitnodigen voor dezelfde prijs.

Maar je kan het 30 dagen gratis proberen, dus no risk at all 🙂 De abonnementen vind je terug op deze pagina van de website van Canva. 

Vind je het niets? Dan annuleer je na je free trial en ga je verder met Canva Free – of niet.

Hoe betrouwbaar is dit review artikel?

HowTo hotspot is al jaren de plek op het internet voor onafhankelijk advies en uitleg over software programma’s voor online ondernemers.

Daarnaast bied ik voor business coaches de keuze uit een uitgebreide bibliotheek van howto-tutorial video’s van allerlei handige en relevante business tools. Zij hangen die video’s weer in hun online academie als extra service aan hun klanten. 

Dat maakt dat ik inmiddels heel veel kennis en ervaring heb opgedaan met online tools. En ik combineer dat met mijn oorspronkelijke ervaring als IT consultant in de zorg, waarin ik bruggen bouwde tussen de techniek en de gebruiker.

Speciaal voor de lezers van mijn blog heb ik een gratis online video-training over Canva

De training is 100% en je krijgt 28 dagen toegang, zodat je in 4 weken alle ins en outs van Canva leert kennen.  

Conclusie review Canva Pro

Canva Pro is een supertool en in de afgelopen 2 jaar is er enorm veel meer mogelijk geworden. Canva heeft zichzelf echt geboost.

En echt iedereen kan het leren gebruiken.

Mijn conclusie

Gebruikersgemak
beschikbare functies en mogelijkheden
Tijdsbesparing
content planner
Prijs
 • Canva heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de nieuwe mogelijkheden zijn voornamelijk in de Pro versie beschikbaar. Het is een moderne, gebruiksvriendelijke en betaalbare tool om al je social media posts te maken. 
 • Maar dat niet alleen. Je kan eigenlijk al je communicatie-middelen, zoals je presentaties, website, flyer, logo, video thumbnails, enz snel en gemakkelijk in je eigen huisstijl maken en bewaren.
 • En tot slot, Canva wordt ook veel ingezet door VA’s en andere ondersteuners, zodat samenwerken met een team ook heel gemakkelijk is. Jij houdt je eigen ontwerpen en anderen kunnen eraan werken of feedback geven. Het bespaart je dus enorm veel tijd.

Het is duidelijk dat ik fan ben 🙂 Maar alleen omdat het zoveel te bieden heeft tegen een heel redelijke investering.

Handig overzicht

Interesse in andere krachtige tools om efficiënter en effectiever te ondernemen? Lees mijn uitgebreide artikel over efficiënter en effectiever ondernemen.

Share on facebook
Deel
Share on linkedin
Deel
Share on email
Verstuur
Share on whatsapp
App

Speciaal voor de lezers van mijn blog heb ik een gratis online video-training over Canva

De training is 100% en je krijgt 28 dagen toegang, zodat je in 4 weken alle ins en outs van Canva leert kennen.