Je wil zelf je website maken. Hoe maak je een website? Is WordPress het beste om een website te maken? Dat hangt van jouw situatie af. Wat is het doel van je website? Wat is je budget? Wat zijn je plannen op middellange termijn? Beantwoord 10 vragen en je maak de beste keuze voor jouw situatie.
Zonder website kan je een (online) business beginnen. Maar uiteindelijk is een website de eigen thuisbasis die je veel meer mogelijkheden geeft dan social media. Waarom? Omdat jij de eigenaar en de beheerder van de site bent. Als Facebook morgen stopt of LinkedIn wordt overgenomen door een Chinees bedrijf, dan is het maar de vraag wat er met jouw business gebeurt. Je hebt het ongetwijfeld vaker gehoord. Dus bouw je business online en zorg dat bezoekers op jouw eigen site komen.
En wil je zelf een website maken, maar weet je niet hoe je dat het beste kan doen?
Of vraag je je af of je je website gaat maken met WordPress of met een website creator? Ben je beginner en vraag je je af of je wel zelf een website kan maken?
In dit artikel ontdek je wat voor jou de beste keus is: WordPress of een websitemaker.
Het doel van je website
Denk goed na over het doel van je website, voordat je een keuze maakt voor een tool. Een website maken is geen doel op zich.
Ondernemers hebben verschillende doelen, zoals zichtbaar worden op het internet of kunnen delen wat zij belangrijk vinden of waar ze goed in zijn. Anderen willen graag dat de website ervoor zorgt dat hun conversies en sales groeien, zij willen meer een marketingmachine.
Lees dit artikel met jouw doel in het achterhoofd, zodat je de keuze kan maken die bij jou past.
Wat is het verschil tussen WordPress en een website maker?
Omdat je misschien niet helemaal scherp hebt wat WordPress is en wat een websitebuilder is, licht ik beide opties kort toe. Zo kan jij kiezen waarin jij je website wil maken.
Wat is WordPress?
WordPress is een open source platform om websites te maken. Het is in 2003 ontstaan uit de open source beweging. Open source heeft als grote voordeel dat iedereen de code kan bekijken en eraan mee kan werken. Dat lijkt misschien onveilig, maar dat is het niet. Het is niet mogelijk om er ongemerkt onveilige of foute code in te brengen, daarvoor is de groep die eraan werkt te groot.
WordPress zelf is gratis. Iedereen kan het downloaden, maar je hebt wel een domeinnaam en webhosting nodig.
Wordt WordPress veel gebruikt door ZZP-ers?
Dat is heel aannemelijk. Heel veel ondernemers kiezen ervoor om een website te maken in WordPress. WordPress heeft een aandeel van 40% in het gebruik van alle CMSsen, wat een marktaandeel is van 64,3%. Dit zijn wereldwijd 28.183.568 websites. Tweede in het overzicht is Shopify, met respectievelijk 3,3% absoluut en 5,3% marktaandeel. En dat is een webshop!
Wanneer we naar de Nederlandse statistieken kijken, schakelen we naar de site van Builtwith. In Nederland staan momenteel 734.622 websites live die gebruik maken van een CMS systeem.
Voor blogs is WordPress veruit het populairste in Nederland, 98% van de blogs is in WordPress gemaakt. En WordPress voert de lijst aan van CMS systemen, met 23,19% en dat zijn 170.390 websites (op 6feb2021).
Om verwarring te voorkomen, het CMS systeem is het achterliggende systeem van een website. En een blog is eigenlijk ook een website.
Dus de conclusies is dat er heel veel websites gemaakt worden in WordPress.
Wat zijn websitemakers?
Websitebuilders of websitemakers zijn platformen waar je gemakkelijk en snel een website kan maken en vullen. De hosting is inclusief, net als het beheer en onderhoud van de website.
In de meeste gevallen is het mogelijk om gratis een website te maken. Daar zit wel een grote maar aan, omdat dat eigenlijk altijd betekent dat je geen eigen domeinnaam kunt gebruiken.
En er zijn beperkingen in de mogelijkheden, ten opzicht van WordPress. Het is niet persé een goedkopere oplossing dan WordPress; het biedt wel gemak.
Worden sitebuilders veel gebruikt door ZZP-ers?
Daar heb ik geen specifieke statistieken van kunnen vinden. Onderstaande grafiek van W3techs.com geeft aan hoe Wix en Squarespace – de twee grootste websitemakers – zich verhouden ten opzichte van WordPress.
Je ziet twee dingen in deze grafiek. Ten eerste dat WordPress verreweg het meeste gebruikt wordt. Ten tweede zie je dat de websites met Wix en Squarespace minder bezoekers hebben.
Bron: https://w3techs.com/diagram/market_technology/cm-wix,cm-wordpress
Sitebuilders in Nederland
In het overzicht van Builtwith met de CMS systemen in Nederland, vertegenwoordigen Jouwweb, Jimdo en One.com websitebuilder een klein aandeel van de websites.
Jouwweb heeft met 53.048 websites een aandeel van 7,22%, Jimdo heeft met 14.362 websites een aandeel van 1,96% en One.com heeft met 12.640 websites een aandeel van 1,72% in de markt. Het is aannemelijk dat de meeste van deze websites gemaakt worden door particulieren en ZZP-ers.
Een alternatief dat interessant is als je je website ziet als een marketingmachine, is Phoenix, een website maker van de IMU. Klik hier om hun gratis waardevolle ebook “De Conversie Code” te downloaden. Het helpt je sowieso om je site slim op te bouwen.
Welke website makers heb ik onderzocht?
In dit artikel neem ik naast WordPress budgetvriendelijke en meest gebruikte website makers mee. Dit zijn:
- JouwWeb (Nederlands bedrijf)
- Jimdo (Duits bedrijf)
- Squarespace (Amerikaans bedrijf)
- Wix (Israëlisch bedrijf)
- Weebly (Amerikaans bedrijf)
Lees hier een uitgebreide vergelijking van 6 budgetvriendelijke sitebuilders.
Snel de beste website maker kiezen voor jouw situatie?
Goed of fout bestaat natuurlijk niet. Het hangt alleen af van jouw voorkeur, budget, mogelijkheden en toekomstplannen wat voor jou de beste optie is.
Beantwoord voor jezelf de volgende 10 vragen
En mijn advies is om de vragen ook in onderstaande volgorde te beantwoorden. Het lijkt alsof we achteraan beginnen en dat is eigenlijk ook zo. Zoals Steven Covey zei: “Begin with the end in mind”. Ook in dit geval is dat heel handig. Je wilt immers de beste keuze maken voor de lange termijn.
#1 Wil je een bestaande website vervangen?
Heb je een bestaande website die je wil vervangen door een nieuwe of begin je helemaal met niets. In het laatste geval maakt het niet uit wat je kiest. Als je al een bestaande website hebt, is een paar dingen van belang.
Heb je al een eigen domeinnaam in gebruik?
Als je al een domeinnaam in gebruik hebt, wil je de ranking binnen Google waarschijnlijk bewaren. Dit betekent dat je in elk geval weer gebruik wil maken van je eigen domeinnaam. In WordPress is dat altijd het geval. In veel website-builders hangt het af van het pakket dat je kiest. Gratis pakketten bieden die optie eigenlijk niet.
Was de bestaande website in WordPress gemaakt, in een websitebuilder of op maat gemaakt in eigen code?
Als ZZP-er zou ik niet kiezen voor een website die in code gebouwd is door een website bouwer. Dan ben je zo afhankelijk van die webbouwer. Maak dan in elk geval de overstap naar WordPress of een site builder, zodat je een VA kan inschakelen of zelf het beheer van je website kan doen.
#2 Wil je de website zelf beheren of dat laten doen?
Een belangrijke vraag is wat je zelf wil doen als je website eenmaal in de lucht is. Maak hierbij onderscheid in twee verschillende vormen van beheer.
- Het technisch onderhoud en beheer
- Nieuwe content plaatsen
Technisch onderhoud en beheer van de website
Een website wordt gehost op servers, de partij die de hosting verzorgt regelt het onderhoud van deze servers. Maar de website zelf heeft ook onderhoud nodig.
Hier zit een groot verschil tussen WordPress en websitebuilders:
WordPress brengt regelmatig nieuwe updates uit die ook op je website verwerkt moeten worden. Het is niet verstandig om dit helemaal te automatiseren, zeker omdat het vooraf niet altijd duidelijk is of de update probleemloos zal verlopen op jouw website.
Websitemakers regelen dit helemaal voor je, daar heb je geen omkijken naar. Daarvoor is dus geen extra beheer nodig, niet door jou of een VA.
Nieuwe content plaatsen
Is het de bedoeling dat er met regelmaat nieuwe content op geplaatst wordt, zoals andere landingspagina’s, aanbiedingen of diensten? Als je met regelmaat nieuwe blogartikelen schrijft of je maakt video’s die je op je website wil plaatsen, dan is het praktisch om dat zelf te kunnen doen.
Zowel op WordPress als op elke willekeurige websitebuilder is dit prima te doen. In beide gevallen moet je natuurlijk even weten hoe het werkt, maar dat is niet moeilijk.
Wil je ook het toevoegen van nieuwe content uitbesteden, dan is het voor een WordPress website gemakkelijk om een VA te vinden. Voor de website platformen zal het lastiger zijn om iemand te vinden.
#3 Wil je een eigen e-mailadres obv je eigen domein?
Als ondernemer is het niet echt professioneel om e-mails te versturen via een gmail of hotmail adres. Veel e-mailmarketingpakketten vereisen trouwens een zakelijk e-mailadres. Let goed op bij welk abonnement van een websitemaker dit mogelijk is.
Het is inclusief bij JouwWeb en Jimdo.
Weebly, Wix en Squarespace vereisen een Google Workspace (voorheen G-suite) abonnement dat gekoppeld wordt aan je eigen domein. Je e-mailadres wordt dan bijvoorbeeld wel info@mijneigendomein.nl.
Voor WordPress geldt dat je je eigen domeinnaam moet vastleggen en webhosting regelen voor je website. Bij deze hosting is het vrijwel altijd mogelijk om een aantal e-mailadressen vast te leggen, die bij het domein horen. Dus je hebt de domeinnaam ditismijnwebsite.nl. Vervolgens maak je bijvoorbeeld het e-mailadres hallo@ditismijnwebsite.nl aan en een tweede, contact@ditismijnwebsite.nl.
Dus het kan in alle gevallen, maar bij Weebly, Wix en Squarespace heb je Google Workspace nodig (en dus extra kosten).
#4 Wil je je website kunnen uitbouwen met een webshop?
Bij de meeste website makers kan je een upgrade doen, zodat je ook een webshop kan toevoegen aan je website. In een webshop verkoop je producten, maar ook diensten. Denk bij diensten aan een training, een workshop of een video(serie).
Let er goed op of koppelen met iDeal mogelijk is als dat belangrijk voor je is. Dit kan in elk geval met JouwWeb, de Nederlandse website maker, Jimdo en Wix (via Stripe). Maar Squarespace, kan dat niet.
Een koppeling met boekhoudpakketten is mogelijk bij JouwWeb, maar weer niet bij de andere website software. Hiermee worden ook je facturen meteen verwerkt in de boekhouding. Anders is het belangrijk om te zorgen voor een manier om facturen te genereren voor klanten.
WordPress biedt verschillende mogelijkheden voor webshop plugins, maar Woocommerce is de bekendste en grootste webshop. De basisversie is gratis. Woocommerce kan je koppelen met Mollie voor iDeal en allerlei andere betaalmogelijkheden. Daarnaast koppel je het gemakkelijk met ActiveCampaign (Mailblue) en boekhoudpakketten zoals Moneybird. Je kan ook facturen genereren met een plugin, zonder dat je een boekhoudpakket koppelt.
#5 Wil je je website kunnen uitbouwen met een academie?
Misschien heb je plannen om klanten toegang te geven tot online lessen via een membership of een online leeromgeving. Hierin biedt alleen WordPress mogelijkheden.
Een alternatief is specifieke online academie-software. Deze programma’s zijn net als website makers, speciaal gebouwd om gemakkelijk en snel een online academie te bouwen.
Wix biedt de optie om een ledenomgeving toe te voegen (als extra onderdeel). In Jimdo kan je content afschermen. Maar beide toepassingen zijn niet echt te vergelijken met een online academie.
WordPress heeft tal van opties, zowel voor een membership site als voor een online leeromgeving.
Veelgebruikte plugins, zoals Learndash of Wishlist member, zijn niet gratis. Ze zijn prima te koppelen aan Woocommerce en Mollie, zodat je het hele betaalproces kan inrichten. Eventueel koppel je aan een boekhoudpakket, zodat ook de facturen automatisch verstuurd worden – en geboekt in je eigen systeem. Met deze methode kan je ook herhaalbetalingen (SEPA) gemakkelijk realiseren.
#6 Wil je een website die zo hoog mogelijk in Google komt?
Google vriendelijk heeft een technisch en een content aspect. Het technisch aspect kan je niet zelf beïnvloeden. Dat heeft te maken met hoe de code van de website gebouwd is. Wat onder andere invloed heeft op de snelheid van je website.
De snelheid van je site wordt ook beïnvloed door jouzelf. Optimaliseer je foto’s en video’s bijvoorbeeld. Daarnaast kies je zelf de keywords waarop je gevonden wordt, je bepaalt de titel en de meta-description ook helemaal zelf. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je dat aspect van SEO helemaal in eigen hand hebt. En bij website makers komen er vaak extra kosten bij kijken. Let daar goed op.
JouwWeb en Jimdo, maar ook Wix geven de optie om per pagina of blogpost de url, de titel en de meta-omschrijving zelf aan te passen.
Phoenix verdient hier het vermelden, omdat het helemaal gericht is op hoog scoren in Google. De marketingkennis en technische kennis zijn gebundeld in deze website software.
Onafhankelijk van welke keuze je maakt, deze gratis gids ‘Winnen in Google’ gaat je helpen.
Verder is WordPress het meest flexibel. Kies een thema dat geoptimaliseerd is voor Google, dus met schone code. Via een plugin, zoals Yoast of Rankmath, kan je de SEO van je content, de blogs en artikelen, gemakkelijk monitoren.
#7 Vind je data beveiliging en privacy volgens Europese regelgeving belangrijk?
De AVG, afgeleid van de GDPR, is wet en regelgeving die waarborgen stelt aan het vastleggen, delen en opslaan van persoonsgegevens. Het feit dat de data in Europa staat is nog geen garantie dat data niet openbaar gemaakt hoeft te worden voor de Amerikaanse overheid.
Het Privacy Shield dat sinds de zomer van 2020 niet meer geldt, gaf daar waarborgen voor.
Anno 2021 kan elk Amerikaans bedrijf gesommeerd worden om data over te sturen naar de Amerikaanse overheid, ook als de data in Europa staat. Wellicht dat dat in de toekomst weer anders wordt. Weebly en Squarespace zijn Amerikaanse bedrijven. Wix is een Israelisch bedrijf.
En goed om te weten: dat JouwWeb en Jimdo in Europa gevestigd zijn, betekent niet dat de datacenters ook in Europese handen zijn.
#8 Wil je zelf je website maken of iemand inhuren?
Als je besluit dat je een website nodig hebt voor je bedrijf, dan heb je twee keuzes. Je besluit om iemand in te huren om de website voor je te maken of je doet het zelf.
Het lijkt aantrekkelijk om iemand de website te laten maken, omdat je de kennis niet hebt bijvoorbeeld of omdat je de tijd er niet aan kan besteden.
Besef goed dat een website laten maken jou ook veel tijd kost. Immers, degene die de website maakt, kan hoogstwaarschijnlijk geen gedachten lezen. Het klinkt flauw, maar je moest eens weten hoeveel ondernemers uiteindelijk teleurgesteld zijn met het resultaat of de uren die ze zelf in de site moesten steken.
Dus tijd, dat is niet echt het issue, die moet je er sowieso aan besteden.
Ik heb geen technische kennis. Zowel voor WordPress als een website-maker is technische kennis niet echt nodig. Er is heel veel uitleg beschikbaar, waarmee je zelf een prima website in elkaar zet, zolang je maar weet waar je op moet letten. En als je een goede cursus zoekt, kijk dan eens op deze website.
Het laten maken van een WordPress website is geen probleem. Er zijn enorm veel grotere webbureaus, VA’s en freelance webdesigners die WordPress websites bouwen tegen allerlei tarieven. Het voordeel van een WordPress website is dat er met allerlei plugins en code heel specifieke functies toegevoegd kunnen worden.
In een websitemaker kan dat niet. Wil je een website laten maken met een website builder, dan zal je wat langer moeten zoeken. Er zijn veel minder aanbieders in die markt.
#9 Wil je je abonnement betalen met iDeal of credit card?
Niet iedereen wil abonnementen betalen met een credit card. In Nederland betalen we graag met iDeal. Dat kan bij JouwWeb, maar niet bij de andere vier.
Website makers Weebly, Wix en Squarespace vragen jou om je paypal of credit card gegevens in te vullen om je website te betalen. Jimdo vraagt een credit card of automatische machtiging.
Voor WordPress sites hangt het af van de hostingprovider die je hebt gekozen, met welke betaalmethode je kan betalen. Maar elke Nederlandse provider accepteert iDeal betalingen.
#10 Wil je Nederlandstalige support?
Tot slot, wil je graag dat alle communicatie, uitlegdocumenten en video’s in het Nederlands zijn? Dan valt Squarespace af.
Voor overige website makers en ook voor WordPress is heel veel materiaal beschikbaar in het Nederlands via Google en Youtube. WordPress is open source, dus er is geen centrale helpdesk, maar op WordPress.org vind je veel info. Voor de sitebuilders geldt dat de supportdesk, waar je je vragen kan stellen, niet altijd in het Nederlands beschikbaar is. Behalve uiteraard bij het Nederlandse JouwWeb.
Conclusie: je website maken in WordPress of een website maker?
Het is natuurlijk aan jou waarin je website gaat maken of laat maken. Maar in grote lijnen is de flexibiliteit enorm veel groter met een WordPress site. Dat gaat onvermijdelijk gepaard met wat meer beheer. Als je plannen hebt om een online academie en webshop toe te voegen aan na je website, veel artikelen en blogs te schrijven, ga dan zeker voor WordPress.
In 3 stappen heb je de basis van je website in WordPress staan:
- Kies voor een WordPress hostingpartij, artikel
- Installeer WordPress met een klik
- Richt je website in met een contentbuilder, zoals Elementor. Dan heb je vergelijkbaar gemak met de kant en klare websites.
Toch liever een sitebuilder?
Wil je een eenvoudige website maken, die vrij statisch is en blijft en schrijf je geen tientallen blogs dan is een website creator of bouwer een mooi alternatief. Zeker als beginner. Heb je plannen om over te stappen naar WordPress, bedenk wel dat je de inhoud van je site niet kan meenemen.
Welke sitebuilder kies je dan?
Ben je ZZP-er en werk je met Nederlandse klanten, dan is het Nederlandse JouwWeb de beste keuze; Jimdo is een goed alternatief als je met een paar klikken een website voorstel wil krijgen waar je nog wat aanpassingen aan wil doen. Of lees eerst dit artikel over websites maken voor dummies.
Wat je ook kiest, ik ben benieuwd naar je keuze. Deel in de comments wat voor jou de doorslag gaf en wat je hebt gekozen.