website maken voor dummies

Een prachtige eigen website maken is eigenlijk heel gemakkelijk

Of je nu een eigen bedrijf hebt, blogger bent of hobbymatig met een bepaald project bezig bent, een eigen website is belangrijk. Het is niet alleen een gemakkelijke manier om overzichtelijk te maken wie je bent, wat je doet en hoe mensen met jou in contact kunnen komen. Het zorgt er ook voor dat je bereik groter wordt en dat je mensen bereikt die je nog niet kent.

Een eigen website is als een online visitekaartje of meer nog dan dat. Het is dé plek om te informeren, inspireren, motiveren en activeren. En om geld te verdienen, natuurlijk!

Ontdek in dit artikel hoe gemakkelijk het is om een professionele eigen website te maken.

 

Deel
Deel
Verstuur
App

Inhoud

Waarom een eigen website maken?

Tegenwoordig zoeken veel mensen een bedrijf, merk of product eerst online op. Daarom is het van belang dat je een website hebt die goed opgebouwd is. Een goede website is een informatiebron voor nieuwe én huidige klanten, is meetbaar en kan daarom geanalyseerd worden en het maakt het gemakkelijker voor mensen om met jou in contact te komen.

Verder is een website altijd en overal beschikbaar, mits er internetverbinding aanwezig is. Dat is anders dan een winkel, waar openingstijden gelden.

Je bent bovendien zelf de baas over je website, in tegenstelling tot social media. Die platformen worden beheerd en kunnen verdwijnen. Een websitedomein houd je zelf in stand. 

Wat is een websitedomein?

Een domein of domeinnaam is de naam van een website. Het is onderdeel van de URL of link die mensen intypen in de browserbalk om naar jouw website te gaan. Zo is https://www.howtohotspot.nl de URL en howtohotspot.nl de domeinnaam. Je kunt de domeinnaam ook gebruiken om een e-mailadres aan te maken. Een voorbeeld van een sterk e-mailadres is dan info@howtohotspot.nl.

Je kunt alleen domeinen kopen die nog beschikbaar zijn. Dat betekent dat ze nog niet door andere mensen of bedrijven worden gebruikt. Domeinen worden geregistreerd en kunnen per jaar verlengd worden. Verleng je niet, dan vervalt je domein en daarmee de URL van je website. Iemand anders kan de domeinnaam dan weer overnemen. Vaak gebeurt het verlengen van domeinen automatisch, zodat je deze niet zomaar kwijt kunt raken. 

Websitehosting in het kort 

De webhosting is het platform waarop je je website bouwt. Het geeft je de mogelijkheid om je website te bouwen, aan te passen en een e-mailadres in te stellen dat jouw domeinnaam bevat.

Het is eigenlijk een stukje webruimte dat je huurt op een server. Die server staat in verbinding met het internet en daardoor is je website 24/7 beschikbaar.

Op die server worden tevens alle bestanden opgeslagen die te maken hebben met jouw website en die ervoor zorgen dat hij kan bestaan. 

Voordelen van een eigen website

Het hebben van een eigen website brengt meerdere voordelen met zich mee. Ik heb een aantal voorbeelden opgesomd: 

Het bespaart tijd en geld

Een website maken kost dan misschien wat tijd en geld, maar op de lange termijn bespaar je hierdoor juist tijd en geld. Je hoeft niet meer bezig te zijn met klanten informeren en je sales praatje telkens opnieuw te vertellen, want je website doet dit voortaan voor jou.

Vervolgens kunnen zij via jouw website direct overgaan tot een aankoop. Dit gebeurt allemaal automatisch, zonder dat jij erbij hoeft te zijn of iets hoeft te doen.

Een website vergroot je bereik

Online kun je gemakkelijk iedereen bereiken, ongeacht waar mensen zich bevinden. Een website is tegenwoordig een standaard onderdeel van elk bedrijf. Wist je dat bedrijven zonder website zelfs minder kans maken om te verkopen dan bedrijven met een website? 


Het is een informatiepunt

Op je website kun je alles vertellen over wie je bent, wat je doet en wat je voor je klant kunt betekenen. Dit doe je niet alleen met tekst, maar bijvoorbeeld ook met afbeeldingen, foto’s en video’s. Of wat dacht je van geluidsfragmenten of muzieknummers? Daardoor is het een compleet informatiepunt en – als je het goed doet – direct een one-stop-shop; 


Het helpt je om te onderscheiden van concurrenten

Heb je geen website, dan is de concurrentie je al een stap voor. Maar met een goede website kun je je ook heel goed onderscheiden van de rest en laten zien waarom jij beter bent dan anderen. 


Het is een handig communicatiemiddel

Een website dient als handig communicatiemiddel. Zie het niet als vervanging van de communicatiemiddelen die je al gebruikt, maar als een toevoeging op de rest. 


Een website is altijd en overal beschikbaar

Heb je een website, dan is jouw bedrijf/merk/product/dienst dag en nacht bereikbaar en kan deze ook dag en nacht bezocht worden. Dit betekent dat je verkopen zelfs doorgaan wanneer je slaapt of op vakantie bent.

De resultaten zijn meetbaar

De statistieken van een website laten zien hoeveel bezoekers je hebt ontvangen, welke pagina’s zij bezocht hebben en hoeveel mensen uiteindelijk tot actie zijn overgegaan.

Het helpt producten/diensten te verkopen

Heb je een website, dan kun je e-commerce mogelijk maken. Veel mensen kopen producten en diensten online en dat lijkt alleen maar meer te worden. 


Bijna alles is mogelijk op een website

Op een website kun je allerlei content, tools en uitingen combineren. Laat bezoekers een videoboodschap zien, upload je portfolio, verzamel recensies of reviews en geef je bezoeker een complete beleving van jouw merk, product of dienst. 


Je kunt SEO gebruiken om beter vindbaar te zijn

De zoektermen die mensen gebruiken om via Google of andere zoekmachines informatie te vinden, dát zijn nu net de termen en woorden die je op je website moet gebruiken.

Merkt Google dat jouw content inspeelt op de behoeften van internetgebruikers, dan wordt jouw website beter gewaardeerd en dus hoger weergegeven in de zoekresultaten. 


Het helpt de geloofwaardigheid van je bedrijf te vergroten

Een website is een stukje bewijs dat jouw bedrijf echt is. Dat het bestaat. En dat het betrouwbaar is.

Mensen die jouw website bezoeken kunnen jouw aanbod gemakkelijker vergelijken met dat van anderen. Als je de juiste informatie deelt, waardevolle tips deelt of producten/diensten aanbiedt die inspelen op de pijnpunten van je ideale klant, dan helpt dit de geloofwaardigheid van je bedrijf te vergroten.

Website maken voor dummies 

Tegenwoordig hoef je geen IT’er of professional te zijn op het internet om iets moois te creëren. Een website maken is voor dummies ook gewoon mogelijk!

Natuurlijk is het belangrijk om te weten waar je moet beginnen en welke software het proces gemakkelijker maakt.

Ben je bereid om ervoor te gaan zitten, tijd vrij te maken en je best te doen? Dan weet ik zeker dat het jou ook zal lukken! 

Website maken: software die het gemakkelijk maakt

Ga je een eigen website maken, dan wil je aanbieders vergelijken. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden als het aankomt op website maken software. Ik heb de aanbieders op een rij gezet die een website maken voor dummies heel gemakkelijk maken. Dat is uiteindelijk waar je naar op zoek bent, toch? 

Zo schreef ik eerder al een Phoenix website review, handige software die helpt bij het bouwen van je website en direct zorgt dat deze beter wordt gevonden in de zoekmachines. Ook gaf ik mijn oordeel over JouwWeb, een andere aanbieder die het maken van een website gemakkelijk maakt. In het JouwWeb review lees je er alles over. 

Maar welke software komt nu echt als beste uit de test? Dat zijn JouwWeb, Jimdo en Phoenix! 

JouwWeb

“Het is voor mij de eerste eigen website. Het is me prima gelukt. JouwWeb is duidelijk en overzichtelijk in opbouw. De extra videofilmpjes geven net dat extra wat je nodig hebt om het helemaal af te maken!” – Myriam. 

Jimdo

“Het is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, ziet er zeer goed uit en jullie service is top! Dank voor de samenwerking. We merken dat we meer klanten weten te bereiken, dat klanten alles eenvoudig kunnen vinden en we zijn erg te spreken over de designs van Jimdo. Het kost ons amper tijd om aanpassingen of wijzigingen door te voeren en we zien direct resultaat.” – Finenzo. 

Phoenix

“Phoenix is de beste stap die ik heb gemaakt. Ik scoor hoog in Google, de website ziet er prachtig uit, maar wat voor mij eigenlijk het allerbelangrijkste is, is de support. Als ik er niet uitkom, kan ik altijd om hulp vragen. En dat is essentieel! Deze website biedt de mogelijkheid om je professioneel te profileren. Ik kan het echt iedereen aan raden!” – Sheila. 

Een eigen website maken: besparen op kosten? 


Het is niet duur, een eigen website maken. De prijs valt echt wel mee. Een website maken kan wel meer kosten met zich meebrengen wanneer je besluit dit uit te besteden.

Mijn ervaring is dat je een website prima zelf kunt maken. In elk geval wel met bovenstaande software! In dit geval hoef je alleen voor de software te betalen.

Je zult merken dat het niet alleen heel gemakkelijk is om een eigen website te maken, maar ook nog eens heel leuk. Daag jezelf uit, trigger je creativiteit en maak er iets moois van. Je kunt het!

Deel
Deel
Verstuur
App